Jarkko Räsänen Use Your Illusion V 2.–25.9.2022

Hippolyte Studio

Jarkko Räsäsen näyttelyssä Use Your Illusion V nähdään teoksia, jotka pohjautuvat Räsäsen perhealbumiin. Heinolasta kotoisin olevan Räsäsen vanhemmat ovat intohimoisia harrastajavalokuvaajia. Kotoa saatu valokuvauksen kulttuuri on vaikuttanut myös Räsäsen valokuvaajuuteen.

Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta Tila-aika-taiteen osastolta vuonna 2011 valmistunut Räsänen kehitti opiskeluaikanaan tietokoneohjelman, joka viipaloi ja järjestää valokuvamateriaalia uudelleen. Lopputuloksena on näky, joka ilmentää realismiin nojaavan dokumentoinnin sijaan intensiteettiä, tunnelmaa ja vaikutelmaa. Jokaisen kuvatun kohteen elementit ovat kuvista muokatuissa teoksissa läsnä, mutta kuvan luonne muuttuu, kun aistittavissa oleva järjestetään uudelleen.

Näyttely Use Your Illusion V viittaa nimellään vaikutelmiin ja näkyihin. Siivuttamisen lisäksi kuvamateriaalia on muokattu tätä kokonaisuutta varten demoskenestä peräisin olevien efektien avulla. Demoskene tuo muokkaukseen uuden kulttuurihistoriallisen ulottuvuuden. 70-luvun Päijät-Hämeestä ja Heinolasta otetut kuvat värittyvät demoskenen nostalgiastakin ammentavalla koodiestetiikalla.

Räsäsen metodi valokuvien muokkaamiseksi muistuttaa impressionistien tapaa hämärtää maisemaa ja nostaa se maalauksen pintaan vahvasti väreileväksi näyksi. Impressionistinen kehollisuus, joka ilmenee voimakkaan hermostollisena maailman kokemuksena, välittyy myös Räsäsen koneimpressionismissa, kuten onkivia lapsia kuvaavassa teoksessa, jossa aika-avaruus väreilee jännitteisenä lasten ympärillä. Välillä maiseman piirteet hämärtyvät lähes tunnistamattomiksi. Abstraktin yleisyyden ja paikasta irrottautumisen sijaan uudelleenmuokatuissa kuvissa on tallennettu kuitenkin ainutkertaisen hetken kehollinen muisto.

 – Sini Mononen


Jarkko Räsänen
(s. 1984) asuu ja työskentelee Berliinissä sekä Helsingissä. Hänet on palkittu vuonna 2020 Suomen taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla sekä KAK-lakitoimiston Vuoden nuori taiteilija -nimityksellä 2019. Räsäsen teoksia on mm. Kiasman, Hämeenlinnan taidemuseon ja Valtion taideteostoimikunnan sekä HUS-labin kokoelmissa. Use Your Illusion V –näyttelyn teokset ovat olleet syksyllä 2021 esillä Heinolan taidemuseossa Illuusio-näyttelyssä.


Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Oskar Öflunds Stiftelse.

 

Jarkko Räsänen
Use Your Illusion V

2.–25.9.2022
Hippolyte Studio

Kuva: Jarkko Räsänen, Kymi 1, 2019