Jarno Vesala Muistin toisin 28.2.–22.3.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Jarno Vesalan työskentelyssä vahva, tunnelmaan pohjautuva tarina saa kolmiulotteisen ja muuttuvan muodon. Valokuvagalleria Hippolyteen varta vasten rakennettu installaatio Muistin toisin pohtii muistin haavoittuvuutta ja todenperäisyyttä, lapsuuden kultaamia muistoja sekä muistin suhdetta valokuvaan.

Vesalan näyttelyssä palataan muistikuvaan lapsuusajan kokemuksesta. Minkälainen kokemuksesta on muodostunut, kun aika on värittänyt sitä tarinoilla, unilla ja valokuvilla? Miten haalistuvasta ja kapeasta muistikuvasta voi vuosien jälkeen poimia sen osan, jonka vuoksi se jäi mieleen? Minkälaista olisi kokea tuo muisto aikuisiällä, muuttuneena tai osittain jopa vääristyneenä tapahtumana?

On tutkittu, että järkyttävästä tai vaikuttavasta kokemuksesta ihminen ei muista tarkasti yksityiskohtia. Muisto on elävä ja toistuva kohtaus, mutta tarkan ja todenperäisen muistikuvan sijaan Vesalaa kiinnostaa mitä tapahtui ennen tai jälkeen muiston – mikä johti muistoon ja mitä muistikuvalle ei tallentunut? Valokuvilla on keskeinen rooli henkilöhistoriallisen muistin rakentumisessa: ne osaltaan luovat persoonien ja yhteisöjen identiteettejä. Kuten ihminen luonnollisesti tallentaa koetun näköhavainnon mielensisäiseen varastoonsa, valokuva tallentuu ihmisen ulkopuoliseen muistiin: filmille, paperille tai sähköisesti muistikortille tai kovalevylle. Vesalan näyttelyssä muistikuvasta on tullut elokuvallinen ja pelkistetyn teatraalinen tilallinen teos.

Vesalan teoksessa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja, kuten videota, kuvanveistoa ja ääntä kokonaisuudeksi, jossa katsojalla on oma paikkansa tapahtumien kulussa. Teos on yhtä aikaa staattinen, kolmiulotteinen valokuva ja katsojan ympärillä elävä kohtaus. Pienten eleiden kautta Vesala esittää kysymyksiä ihmisenä olemisesta. Katsoja tempautuu keskelle jännittynyttä ja ahdistavaakin otosta, jossa hänen toimintansa ja liikkeensä muuttavat ympäröivää tarinaa ja sen tunnelmaa.

Jarno Vesala on Nokialla työskentelevä ja asuva kuvanveistäjä ja kuvataiteilija. Vesala on tunnettu installaatioistaan, jotka koostuvat usein ihmismäisistä veistoksista, äänestä ja liikkuvasta kuvasta. Teokset perustuvat usein havaintoon ja illuusioon, ja luovat mystisiä, joskus pelottaviakin tunnelmia. Vesalan työskentelyn teemat liittyvät usein yksinäisyyteen ja unohtumiseen. Vesala valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2013. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004, ja hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
www.jarnovesala.com

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta, Alfred Kordelinin säätiöltä ja Suomen kulttuurirahastolta.

Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat

 

Jarno Vesala
Muistin toisin
Valokuvagalleria Hippolyte
28.2.–22.3.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Jarno Vesala, Muistin toisin, 2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo