3.–26.2.2017 Jouko Lehtola, Some Girls & Nuori Sankari -palkinto

www_lehtola_C4T9865

 

Helmikuussa Jouko Lehtolan Säätiö tuo Hippolyteen esille sarjan aiemmin näyttelyssä esittämättömiä dokumentaarisia teoksia vuonna 2010 menehtyneeltä valokuvaaja Jouko Lehtolalta. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös ensimmäistä kertaa Jouko Lehtolan Säätiön myöntämä Nuori sankari -palkinto nuorelle kuvaajalle. Palkinnonsaajan näyttely on esillä Hippolyte Studiossa.

 

Aiemmin esittämättömiä kuvia Jouko Lehtolalta

Lehtola kuvasi Some Girls sarjan teoksia kaksi vuotta ennen kuolemaansa vuonna 2008. Kuvien transsukupuolisia seksityöläisiä Lehtola kuvasi Barcelonan Camp Nou -stadionin ympäristössä sekä Bangkokin Patpongin punaisten lyhtyjen alueella. Sarjan kuvat olivat Lehtolan paluu muotokuvaan pitkän käsitteellisen kauden päätteeksi. Ihmisten kuvaaminen oli aihe josta hänen uransa oli lähtenyt liikkeelle ja heidän tarinoidensa kertominen kuvien avulla kiehtoi häntä edelleen.

Tuhansista ruuduista valikoidun, noin 20 ennen näyttelyssä esittämättömästä teoksesta koostuvan kokonaisuuden, on kuratoinut Annamari Vänskä. “Lehtolan valitsema aihe yhdistää kaksi yhteiskunnallisesti marginalisoitua, haavoittuvaista ja halveksittuakin ihmisryhmää: prostituoidut ja transsukupuoliset naiset. Haastavassa aiheessa korostuu sensaatiohakuisuuden sijasta kohteiden syvä inhimillisyys. Valokuvat dokumentoivat luottamuksellista suhdetta, jonka Lehtola on kyennyt rakentamaan valokuvattaviin,” hän kuvailee valitsemaansa kokonaisuutta. Vänskä työskentelee Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella muodintutkimuksen professorina.

 

Nuori Sankari – Jouko Lehtolan Säätiön kannatuspalkinto Joel Karppaselle

Samalla Jouko Lehtolan säätiö julkistaa ensimmäisen Nuori sankari -palkinnon saajan. Lehtolan tunnetun kuvasarjan mukaan nimetty Nuori Sankari – Jouko Lehtolan Säätiön kannatuspalkinto nuorelle dokumenttikuvaajalle myönnetään uransa alussa olevalle, lupaavalle kuvaajalle, jolla on intohimoinen ote työskentelyynsä. Osa palkintoa on näyttely Hippolyte Studiossa.

Palkinnon saajan ovat valinneet säätiön hallituksen kutsusta taidehistorioitsija Asko Mäkelä ja valokuvaaja Maija Tammi.Hän on todella intohimoinen ja kyltymätön kuvaaja, joka hallitsee kuvaustilanteensa ja näkee mitä valokuvaajan pitääkin nähdä – toisin,” luonnehtivat Mäkelä ja Tammi valittua kuvaajaa.

Ensimmäinen Nuori Sankari -palkinto myönnettiin Joel Karppaselle 2.2.2017.

 

Tapahtumia näyttelyn aikana

Dokumentaarinen valokuva tuottaa ja välittää tietoa maailmasta. Nyt nähtävä näyttelykokonaisuus pyrkii tuomaan esiin dokumenttikuvan voimaa myös oheisohjelman kautta. Näyttelyyn sisältyy kaksi näyttelyn teemoihin pureutuvaa keskustelutilaisuutta sekä Jouko Lehtolan teosten myyntitapahtuma:

Keskiviikkona 8.2.2017
klo 17.30 Keskustelutilaisuus: Sukupuolen moninaisuus ja normaaliuden evoluutio

Lauantaina 25.2.2017
klo 15.00 Keskustelutilaisuus: Dokumentaarisen valokuvan tulevaisuus

Samana lauantaina galleriatilassa on käynnissä myös Jouko Lehtolan vedosten myyntitapahtuma. Hiljaisessa huutokaupassa voi päivän aikana käydä katsomassa myynnissä olevia vedoksia ja tehdä tarjouksia kirjallisesti ja päivän korkein tarjous määrää myyntihinnan.

 

Jouko Lehtola (1963–2010) tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä mm. dokumentaarisesta valokuvastaan ja kuuluu 2000-luvun taitteen arvostetuimpiin tekijöihin valokuvataiteen kentällä Suomessa. Lehtola oli testamentissaan määrännyt nimeään kantavan säätiön perustamisesta ja Jouko Lehtolan Säätiö perustettiin vuonna 2011. Sen tarkoituksena on tukea dokumenttikuvaukseen suuntautuneita nuoria valokuvaajia, sekä ylläpitää ja vaalia Lehtolan taiteellisen tuotannon tuntemusta ja levitystä. www.joukolehtola.com

 

3.–26.2.2017
JOUKO LEHTOLA, Some Girls &
NUORI SANKARI – Jouko Lehtolan Säätiön kannatuspalkinto nuorelle dokumenttikuvaajalle

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(kuva: Jouko Lehtola, sarjasta Some Girls, 2008)