Juuso Noronkoski This Place Is Nowhere 24.11.–17.12.2017

Valokuvagalleria Hippolyte

Juuso Noronkosken näyttelyssä kuvat, tekstikatkelmat ja veistokselliset elementit kyselevät kuvan sijainnin perään. Valokuvan fyysisyyttä korostavat teokset eivät kuitenkaan puhu vain kohteestaan vaan myös katsomisesta. This Place Is Nowhere näyttelyn keskiössä ovat havainnot, jotka asettuvat konkreettisen ja kuvitteellisen väliin. Esiin nousee kysymys katsomisen empatiasta: kuinka nähdä miten muut näkevät ja miten saada tietoa kokemuksesta, joka tapahtuu oman kehon ulkopuolella?

Näyttely This Place Is Nowhere esittelee Juuso Noronkosken töitä viimeisen kahden vuoden ajalta. Noronkoski yhdistää työskentelyssään valokuvaa, veistoksia sekä kirjoittamiaan tekstikatkelmia. Tekstikatkelmien sisältämät tarinat luovat katsojalle kuvaa ajattelusta, joka on johdattanut valokuvien ja veistosten syntyyn. Samalla ne kutsuvat mietiskelemään kuvan suhdetta paikkaan, aikaan, muistiin sekä kirjoitettuun kieleen. Teokset palauttavat katsojan eteen kysymyksen siitä mikä, tai paremminkin missä kuva on. Missä on kuva, joka syntyy konkreettisen ja kuvitteellisen väliin – sinne, missä mitatun maailman ääret kohtaavat äärettömän mittaamisen mahdottomuuden?

Myös työhuoneella on keskeinen merkitys Noronkosken työskentelylle. Vaikka teokset kuljettavat katsojaa ajallisten ja maantieteellisten kerrosten lävitse, on tarinan kertoja kuitenkin samaan aikaan sulkeutuneena omaan tilaansa. Työskentelytavan suhde kuvien ja kertomusten sijaintiin sekoittaa asioiden välisiä mittasuhteita. Katseen etäisyyden muuttuessa ulko- ja sisätilat kääntyvät päälaelleen. Noronkosken teokset tuovat esiin suhdettamme faktaan ja fiktioon, ja eritoten kuvan roolia sisäisen maailmankuvan ja identiteetin rakentamisessa. Päivittäin jokainen meistä neuvottelee niin kuvien kuin muidenkin sisäisten ja ulkoisten tarinoiden keskinäisistä suhteista ja merkityksistä – miten minä hahmotan itseni ja maailman.

Juuso Noronkoski (s. 1983, Helsinki) on Helsingissä asuva ja toimiva kuvataiteilija, joka on valmistunut valokuvataiteen maisteriohjelmasta Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hippolytessä esillä oleva teoskokonaisuus on ensi kertaa esillä Suomessa. Variaatio näyttelystä This Place Is Nowhere on aiemmin ollut esillä syksyllä 2017 Loko Galleryssa Tokiossa sekä vuonna 2016 Künstlerhaus Bethanienissa Berliinissä. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Noronkoski toimii aktiivisesti useassa taiteilijakollektiivissa.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

 

24.11.–17.12.2017
Juuso Noronkoski, This Place is Nowhere

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Juuso Noronkoski, Device No.5 (The Third Sun), 2017 (yksityiskohta)