Kaija Kiuru Rajankäyntiä 3.–26.5.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

Kuvataiteilija Kaija Kiurun Rajankäyntiä kutsuu Sodankylän Viiankiaavalle, rimpinevojen ja lettojen äärelle, missä käydään luonnonsuojelun ja kaivossuunnitelmien välistä kamppailua. Näyttely on osa Kaija Kiurun ja Timo Helteen vuonna 2012 alkanutta Suojeltu aapa -hanketta.

Kansalliseen soidensuojeluohjelmaan ja EU:n Natura 2000 -verkostoon kuuluva Viiankiaapa on Euroopan laajimpia ja monipuolisimpia aapasoita. Globaalisti toimivan Anglo Americanin omistama AA Sakatti Mining Oy on harjoittanut malminetsintää suojelualueella vuodesta 2004 lähtien. Vuonna 2011 julkistettua nikkeli- ja kupariesiintymää on luonnehdittu merkittäväksi, ja kaivosyhtiö tähtää kaivostoiminnan aloittamiseen alueella. Valokuvagalleria Hippolytessä esillä oleva näyttely herättää kysymyksiä suojelualueiden asemasta kasvavien maankäyttöpaineiden alla.

Näyttely koostuu rajoja kuvaavista valokuvista ja gallerian keskellä olevasta installaatiosta. Kiurun teoksissa rajat ovat konkreettisia rajoja alueiden välillä, mutta myös symbolisia määritteitä siitä, miten arvotamme luontoa. Valokuvat kuvaavat Viiankiaavan luonnonsuojelualueen raja-alueita ja -merkkejä. Rajankäyntiä-installaation karttapöydät kertovat alueen historiaan liittyvistä sopimuksista (esim. suoniityt ja suojelualueet) sekä nykytilanteesta, jossa Viiankiaapaa määrittävät kaivosyhtiön malminetsintäalueiden, pääesiintymän ja suunnitellun kaivosalueen rajat. Rajankäyntiä on myös konkreettinen taide- ja tiedeteko, jota Kiuru on toteuttanut yhdessä eläinekologian dosentti ja tietokirjailija FT Timo Helteen kanssa kulkemalla Viiankiaavan luonnonsuojelualueen rajoja. Viiankiaapa on lähellä ja paikallinen, mutta vastaavia yhteentörmäyksiä ihmisen toimien ja luonnonympäristön välillä tapahtuu jatkuvasti ympäri maailmaa.

Kaija Kiurun (s. 1959) taide ammentaa aiheensa pohjoisesta luonnosta. Alunperin Sodankylästä kotoisin oleva taiteilija palasi asumaan syntymäkuntaansa muutama vuosi sitten. Kiuru on valmistunut kuvanveistäjäksi Lahden taideinstituutista vuonna 1991. Taiteellisen työn ohella hän on opiskellut mm. taidehistoriaa (FM), ympäristönsuojelua ja ympäristökasvatusta. Kiuru on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Ensimmäiset suojelun ja kaivossuunnitelmien ristiriitaa kommentoivat teokset Kiuru teki vuonna 2012. Näistä yksittäisistä teoksista kasvoi vähitellen Suojeltu aapa -hanke, joka koostuu Kiurun viidestä näyttelystä ja vuonna 2021 ilmestyvästä monitieteellisestä ja -taiteellisesta Viiankiaapaa käsittelevästä kirjasta. Teos syntyy yhteistyössä Timo Helteen kanssa. Valokuvagalleria Hippolyten Rajankäyntiä on hankkeen viides ja viimeinen näyttely. www.kaijakiuru.net

 

Kaija Kiuru
Rajankäyntiä
Valokuvagalleria Hippolyte
3.–26.5.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Kaija Kiuru, sarjasta Merkitty maa, 2019