4.–27.9.2015 Kaisa Salmi, Pullomeri

Valokuvagalleria Hippolyte

IMG_5205

Kaisa Salmen näyttely tuo Valokuvagalleria Hippolyteen syyskuussa kymmenistä tuhansista muovipulloista muodostuva pullomeren. Teoksen taustalla on Salmen huoli merien kohtalosta nykytilanteessa, jossa niihin päätyy vuosittain miljardeja kiloja muovia esimerkiksi turismiteollisuudesta, jätevesistä, kalastusteollisuudesta ja meriliikenteestä. Merien kautta muovi vaikuttaa kaikkiin eläviin olentoihin, paitsi massiivisina roskasaarina meressä, myös mikroroskana joka päätyy myös osaksi meidän jokaisen ravintoa.

Suomessa muovia uusiokäytetään. Kierrätämme jopa 90 % kaikista muovipulloista, eivätkä ne päädy mereen. Muovia kuitenkin kulutetaan meillä siinä missä muuallakin. Kaisa Salmen Pullomeri kutsuu näyttelykävijän uimaan muovin valtaamaan meren sekaan ja ratsastamaan muovisilla aalloilla. Teos pyrkii herättämään vieraissa ajatuksia kokemuksen ja kehollisuuden kautta.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös Esa Kotilaisen äänimaisema.

Huom, näyttelyvieraat ovat tervetulleita liikkumaan pullomeressä! Pullojen sekaan mennään kuitenkin omalla vastuulla ja lapset vain aikuisen seurassa. Pidä huolta omaisuudestasi, (kännykät, lompakot, silmälasit jne.) Valokuvagalleria Hippolyte ei vastaa pullomereen kadonneista esineistä.

 

Keskiviikkona 9.9.2015 klo 17 näyttelytilassa järjestetään keskustelutilaisuus, jonka aiheena on itämeri, muovi ja niiden yhteinen tulevaisuus.

Mukana keskustelussa ovat Satu Hassi (kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja), Esa Kotilainen (säveltäjä), Anu Miettinen (ympäristötaiteen läänintaiteilija), Vesa Kärhä (toimitusjohtaja Muoviteollisuus ry) sekä Outi Setälä (tutkija, Suomen Ympäristökeskus SYKE).

 

Kaisa Salmi (s. 1968) on helsinkiläinen taiteen ja teatteritaiteen maisteri sekä tohtoriopiskelija Aalto-yliopistossa. Salmi on tunnettu ympäristö-, performanssi- ja osallistavasta taiteesta. Hän on nukuttanut ihmisiä päiväunille keskelle kaupungin katuja, sulkenut ja nurmikoinut kadun piknikille, muuttanut keskustan kadun 38 000 ruusupensaalla ruusutarhaksi ja peittänyt Eduskuntatalon portaat gerberamerellä. Hän on vienyt 18 000 kg muovijätettä Kampin kauppakeskuksen eteen. Keväällä 2013 hän ohjasi suurperformanssin ”Fellmanin pelto – 22 000 ihmisen elävä monumentti” ja elokuvan Lahdessa.


4.–27.9.2015

Kaisa Salmi
PULLOMERI

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16