Karina-Sirkku Kurz Supernature 3.–26.1.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Ihmisen kyky havaita ympäröivä maailma sekä tietoisuuden että kehollisuuden kautta on ollut yksi tärkeistä 1900-luvun filosofisista oivalluksista. Karina-Sirkku Kurzin näyttely SUPERNATURE koostuu minimalistisista valokuvista, jotka kuvaavat esteettisen plastiikkakirurgian toimenpiteitä. Ne pohtivat kuinka suhtaudumme, ajattelemme ja muutamme fyysistä muotoamme. Kuinka koemme jotain, joka tapahtuu kehomme sisällä? Millaiset prosessit vaikuttavat ihmisen omakuvaan, kun se typistyy palvelemaan kehon modifiointia?

Näyttelykokonaisuudessa SUPERNATURE Kurzia kiehtoo ihmisen keho aineellisena ja fyysisenä: olentona, jolla on samalla tietoisuus. Inspiroituneena fenomenologisesta ajattelusta, ja viimeisimpänä Jenny Slatmanin Our Strange Body -teoksesta, Kurz tarkastelee ihmistä kokijana. Slatmanin mukaan kehon oliomaisuutta ei voi pitää erillään ruumiillisesta subjektiivisuudesta – tarkemmin ottaen subjektina oleminen sisältyy objektina olemiseen. Juuri tämä ”outo” ulottuvuus tekee ihmiskehosta sopivan radikaaliin fyysiseen muutokseen.

Näyttelyssä keho nähdään muovattavana ja veistoksellisena objektina. Teokset keskittyvät kehon tarkoitukselliseen ulkoiseen muokkaamiseen, (uudelleen)muotoiluun ja suunnitteluun. Kun ihminen on käynyt läpi kehoa lopullisesti muokkaavia toimenpiteitä, voiko sellaista pistettä määrittää mistä ”minuus” alkaa, ja saattaako henkilö tuntea itsestään vieraantumista? Kurz tutkii ihmiskehon kaksinaisuutta eri näkökulmista. Hänen valokuvallinen katseensa ei ole kuitenkaan imarteleva eikä tuomitseva, vaan siinä on avoin runollinen ote. Visuaalista hämmennystäkin aiheuttavat kuvat leikittelevät fyysisillä aisteillamme – ne liikkuvat epämukavuuden ja herkkyyden alueilla kyseenalaistaen kehon esittämisen ja katsomisen rajoja.

Valokuvagalleria Hippolytessä katsoja kohtaa herkkiä mustavalkoisia valokuvia, jotka on harmonisesti yhdistetty värivedoksiin. Huolellisesti harkitut painomenetelmät korostavat kuvien materiaalisuutta. Näitä esteettisesti miellyttäviä kuvia tarkemmin tarkasteltaessa teosten hätkähdyttävät yksityiskohdat nousevat esiin.

Karina-Sirkku Kurz on suomensaksalainen valokuvaaja ja kuvataiteilija, joka työskentelee Berliinissä, Saksassa. Vuonna 2013 Kurz valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistoon taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvauksen laitokselta. Hän on myös opiskellut Lahden ammattikorkeakoulussa ja taiteiden yliopistossa Bremenissä (University of the Arts Bremen). Kurzin syömishäiriöitä käsittelevä teoskokonaisuus on voittanut useita palkintoja. Aiheeseen liittyvä kirja, UNGLEICHGEWICHT (epätasapaino), voitti The Nordic Dummy Awardin vuonna 2015, minkä jälkeen teos ilmestyi Kehrer Verlag kustantamana vuonna 2016. Vuonna UNGLEICHGEWICHT voitti Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon yhdessä järjestämän Suomen valokuvataidekirjapalkinnon. Voittajasta päätti valokuvaaja Alec Soth. Hippolyten näyttelykokonaisuus on ensimmäistä kertaa esillä.

Taiteilijan työskentelyä ja näyttelyn toteutusta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat
Hufvudstadsbladet
Helsingin paikallislehdet
Ny tid

 

 

TAPAHTUMA NÄYTTELYSSÄ
Ihastuttavan ällöttävä keho
Keskustelutilaisuus taiteilija Karina-Sirkku Kurzin ja taiteilijaprofessori Maija Tammen kanssa
Lauantaina 25.1.2020 klo 15-16
Valokuvagalleria Hippolyte (Yrjönkatu 8-10, Helsinki)

Ihmiskeho ja sen materiaalisuus ovat olleet viime aikoina suuressa roolissa useiden taiteilijoiden teoksissa. Hippolyten keskustelutilaisuudessa valokuvataiteilija Karina-Sirkku Kurz avaa taiteellista työskentelyään, suhdettaan ihmiskehoon ja esteettiseen kirurgiaan. Keskusteluparina on taiteilijaprofessori Maija Tammi.

Karina-Sirkku Kurzin SUPERNATURE käsittelee kehoa aineellisena ja fyysisenä olentona, jolla on samalla tietoisuus. Galleriassa esillä olevat kuvat leikittelevät fyysisillä aisteillamme ja liikkuvat epämukavuuden ja herkkyyden alueilla. Kurzin teokset neuvottelevat kehon esittämisen ja katsomisen rajoja. Tapahtuma järjestetään suomeksi ja sinne on vapaa pääsy.

Karina-Sirkku Kurzin näyttely SUPERNATURE on esillä Hippolytessä 3.1.–26.1.2020. Kurzin edellinen syömishäiriöitä käsittelevä UNGLEICHGEWICHT (Kehrer Verlag, 2016) voitti Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon yhdessä järjestämän Suomen valokuvataidekirjapalkinnon vuonna 2017. Taiteilija ja taiteen tohtori Maija Tammi tutkii niin kirjallisesti kuin valokuvissa ja videoissaan ällötyksen ja kiehtovuuden sekä tieteen ja taiteen rajoja. Tammi on palkittu muun muassa Fotofinlandialla, ja häneltä on ilmestynyt kolme kirjaa.

 

Karina-Sirkku Kurz
Supernature
Valokuvagalleria Hippolyte
3.1.–26.1.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Karina-Sirkku Kurz, 2019
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo