Kastehelmi Korpijaakko Tauko 2.–25.10.2020

Hippolyte Studio

Kastehelmi Korpijaakon näyttely Tauko on yhdistelmä nuotiopaikkaa ja kenttäkirkkoa, luonnos esitykseksi ja näyttämö ilman näyttelijöitä. Tilallinen installaatio kutsuu kävijän keskittymään hiljaisuuteen sanojen välissä.

Näyttelyn nimi Tauko viittaa retoriseen keinoon, jonka kautta sanotun merkitystä voidaan korostaa. Jaettu hiljaisuus on painokasta. Samalla vaikenemisen voi nähdä myös mahdollisuutena harkita, epäröidä, viivytellä tai levätä.

Hippolyte Studioon rakennettu vähäeleinen installaatio sisältää valokuvan, penkin, tekstiä, mikrofonin ja vahvistimen sekä kukkia maljakossa. Kokonaisuuden lähtökohtana toimivat Korpijaakon havainnot gallerianäyttelyn kokemisen ja tapahtumisen tavoista, kommunikaatiosta ja surusta sekä inhimillisen läsnäolon eettisistä reunaehdoista.

Surun ja vaikenemisen teemat kulkevat näyttelyssä rinnan. Korpijaakko lähestyy surua käsitteiden ulkopuolisena tunteena – sopeutumisena asioiden käsittämättömyyteen. Onko suru lopulta rohkeutta myöntää oma haavoittuvuutensa ja siten mahdollisuus rakentaa ymmärrystä muiden haavoittuvuudesta ja vieraudesta?

Paikat ovat sitä mitä teemme niille, mutta paikat ovat myös sitä mitä emme tee. Paikat ovat myös silloin kun emme ole siellä. Tätäkään galleriatilaa ei valaista öisin.

Mikä kaiutin on silloin, kun sitä ei ole kytketty verkkovirtaan? Mikä on päätösvaltaisuuden tai vallasta luopumisen ja kuuntelemisen vähimmäisvaatimus?

Galleriatilassa esillä oleva pieni risograph-painotekniikalla toteutettu julkaisu sisältää otteita Milla Alina Martikaisen, Petra Vehviläisen, Lotta Djupsundin, Tekla Inarin ja Kastehelmi Korpijaakon teksteistä. Ne liittyvät näyttelyssä sunnuntaina 18.10.2020 toteutettavaan performatiiviseen teokseen Saarnan paikka (Time and Place for a Sermon), jossa tekijät hakevat vaihtoehtoja perinteiselle saarnamuodolle ja etsivät uusia kommunikaation mahdollisuuksia. Teos on toteutettu aiemmin Galleria Lapinlahdessa vuonna 2018 sekä Harakan saarella kesällä 2020 osana Island Rehearsals -performanssisarjaa.

Kastehelmi Korpijaakko on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka työskentely nojautuu valokuvaan ja tilallisiin kokonaisuuksiin sekä esitystaiteen käytäntöihin. Suremisen rituaalit, ekologinen syyllisyys, vähäeleisyys ja vaatimattomuus ovat Korpijaakon taiteellisen työskentelyn ytimessä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2018, ja hänen teoksiaan on nähty useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. www.kastehelmikorpijaakko.com

Näyttely on saanut tukea Paulon säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta.

 

TAPAHTUMA NÄYTTELYSSÄ
Saarnan paikka (Time and Place for a Sermon)
Aika: sunnuntai 18.10.2020 klo 14-15
Paikka: Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8-10 (sisäpiha), 00120 Helsinki

”Ihminen minussa kysyy, kuinka maa malttaa olla pursuamatta esiin kun asvaltti jättää ilmaraon jalkakäytävän reunaan.”
– ote Lotta Djupsundin tekstistä Kolmas merisaarna

 

Kastehelmi Korpijaakon performatiivisessa teoksessa Saarnan paikka (Time and Place for a Sermon) haetaan vaihtoehtoja perinteiselle saarnamuodolle ja etsitään uusia kommunikaation mahdollisuuksia. Ilmastonmuutokseen, biodiversiteetin heikkenemiseen ja moniin muihin muuttuvan maailman huoliin liittyvä puhe saatetaan usein kokea saarnaavana ja syyllistävänä. Teos etsii tapoja kääntää saarnaamiseen arkikielessä liitetyt mielleyhtymät päälaelleen. Saarnan paikka -teokseen ei liity kristillistä vakaumusta, vaan saarnaa lähestytään teoksessa yleisemmin puhumisen ja tapahtumisen muotona.

 

Teos on koettavissa 18.10. klo 14-15 Valokuvagalleria Hippolyten Studio-tilassa (Huom. pieneen tilaan mahtuu kerrallaan max. 7 henkeä. Suositamme kasvomaskin käyttöä) sekä Instagram Livessä tililtä @hippolytegallery. Sään salliessa esityksen ääni on kuultavissa myös kaupunkitilassa gallerian ulkopuolella. Tarkempi lokaatio ilmoitetaan myöhemmin.

 

Saarnan paikka koostuu saarnaamiselle rakennetusta tilasta sekä lyhyistä esityksistä, joiden muoto vaihtelee puheen, performanssin, monologin ja runonlausunnan välimaastossa. Myös yleisö voi halutessaan saarnata lyhyesti teoksen aikana.

 

Su 18.10 kuullaan suomeksi viisi esitystä:
Milla Martikainen: 15 minuuttia ei-minkään tekemisestä
Tekla Inari: Kysymysten saarna
Lotta Djupsund: Kolmas merisaarna
Petra Vehviläinen: Turritopsis Dohrnii – Esitelmä kuolemasta ja kuolemattomuudesta
Kastehelmi Korpijaakko: Muistiinpanoja ruohosta, juurista ja kontrollin historiasta

 

Kastehelmi Korpijaakko
Tauko
Hippolyte Studio
2.10.–25.10.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Kastehelmi Korpijaakko, Tauko / Muistiinpanoja ruohosta, juurista ja kontrollin historiasta, 2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo