30.5.–27.6.2014, Katri Naukkarinen, So Many Constellations

Valokuvagalleria Hippolyte

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

30.5.-27.6.2014
KATRI NAUKKARINEN
So Many Constellations

Onko lavastamattomalla valokuvalla sijaa taiteessa?

Katri Naukkarinen ei tiedä miltä hänen seuraava kuvansa tulee näyttämään. Hänellä ei ole ideaa siitä, mitä hän kuvaisi, tai mitä kuva tulisi käsittelemään.

Kamera kulkee osana Naukkarisen elämää. Kepein perustein kuvaamisen metodi on vuosien opettelun ja harkinnan tulos, jonka avulla Naukkarinen kartuttaa installaatioidensa pohjana toimivaa arkistoa. Se on positiivinen ja konkreettinen keino pohtia arkiajattelun sijaa valokuvan taiteessa.

”Opin kuvaamaan vasta irtauduttuani kuvauspäivistä, strategioista ja ennen kaikkea – kuvaideoista: Ideoista koskien kuvia ja ideoista koskien itseäni näiden kuvien toteuttajana. Kuvaamisen, samoin kuin olemisen, on oltava mielekästä tässä ja nyt.”

Naukkarinen reflektoi toiminnallaan paitsi omaa havainnoimistaan, myös välittömän ympäristön merkityksellistämistä. Periaatteessa kuvien voisi nähdä edustavan suoraa ja dokumentaarista valokuvausta, joka flirttaa myös snapshot-genren kanssa. Näyttelyinstallaatio on kuitenkin asia erikseen. Näyttelyn nimi on lainaus Paul Celanin samannimisestä runosta. So Many Constellations on ihmetys ja huokaus merkitysten äärellä.

Katri Naukkarinen (1984) on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista ja valmistelee parhaillaan valokuvataiteen maisterintutkintoa Aalto-yliopistossa. Toisena pääaineena hän on opiskellut Helsingin yliopistolla estetiikkaa. Taiteellisessa tutkimuksessaan hän pohtii lavastamattoman valokuvauksen mahdollisuuksia ja problematiikkaa taiteen kontekstissa.

Naukkarisen teoksia on viimeksi nähty yksityisnäyttelyssä B-Galleriassa, yhteisnäyttelyssä Huuto Galleria Jätkäsaari 1:ssä sekä Valokuvauksen opiskelijoiden Summer School -juhlanäyttelyssä Suomen valokuvataiteen museolla sekä TR1 Taidehallissa.

 

Näyttelyä ovat tukeneet Finnfoto sekä Valtion valokuvataidetoimikunta.
Avajaisjuomat tarjoaa Happy Joe Organic.

Green Scare2010-2012Katri Naukkarinen, Green Scare, 2010-2012