30.5–27.6.2014, Katri Naukkarinen, So Many Constellations

Fotogalleri Hippolyte

FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

30.5–27.6.2014
KATRI NAUKKARINEN
So Many Constellations

Finns det plats för den icke-iscensatta bilden inom konsten?

Katri Naukkarinen vet inte hur hennes nästa bild kommer att se ut. Hon har ingen idé om vad hon ska fotografera eller vad bilden kommer att behandla.

Kameran följer med som en del av Naukkarinens liv. Hennes sätt att ta fotografin med lätthet är resultatet av åratal av inlärning och övervägande. Med denna metod utökar Naukkarinen det arkiv som utgör grunden för hennes installationer. Det är ett positivt och konkret sätt att begrunda det dagliga tänkandets plats inom fotokonsten.

”Jag lärde mig ta bilder först då jag lösgjorde mig från fotograferingsdagar, strategier och framförallt – bildidéer: Idéer gällande bilder och idéer gällande mig själv som de här bildernas skapare. Fotograferandet, liksom tillvaron, bör vara meningsfulla här och nu.”

Naukkarinen reflekterar genom sin aktivitet förutom sitt eget observerande även skapandet av mening i den omedelbara omgivningen. I princip skulle bilderna kunna anses representera den raka och dokumentära fotografin, som även flirtar med genren snapshot. Utställningsinstallation är ändå en skild sak för sig. Utställningens namn är ett citat från Paul Celans dikt med samma namn. So Many Constellations är förundran och suckar inför betydelsen.

Katri Naukkarinen (1984) har fotografexamen från Lahden muotoiluinstituutti i Lahtis och slutför som bäst magisterexamen i fotokonst på Aalto-universitetet i Helsingfors. Som sitt andra huvudämne har hon studerat estetik på Helsingfors universitet. I sina konstnärliga studier funderar hon kring den icke-iscensatta fotografins möjligheter och problematik i konstens sammanhang. Naukkarinens verk har senast visats som separatutställning i B-Galleria i Åbo, på grupputställning i Galleri Huutos utrymme Jätkäsaari 1 i Helsingfors och på fotokonststuderandenas jubileumsutställning Summer School på Finlands fotografiska museum i Helsingfors, samt på Konsthallen TR1 i Tammerfors.

Utställningen har erhållit stöd från Finnfoto och Statens fotokonstkommission.
Happy Joe Organic bjuder på vernissage drycker.

Green Scare2010-2012 Katri Naukkarinen, Green Scare, 2010-2012