Katya Lesiv I love you 8.3.–7.4.2024

Hippolyte Studio

Eräänä päivänä ostin torilta vanhemmalta naiselta nupullaan olevan valkoisen pionin. Se kukki ja muuttui näyttäväksi ja kauniiksi. 24. toukokuuta, ostin samalta naiselta toisen nupullaan olevan pionin ja asetin ne vierekkäin kahteen vesilasiin. Ensimmäinen pioni oli avannut terälehtiään tunneittain, kun toinen vasta alkoi avautua. Seuraavana päivänä ne olivat yhtä näyttäviä ja kauniita. Kahden päivän kuluttua ensimmäinen pioni kuihtui, kun taas toinen pysyi näyttävänä ja kauniina.

– Katya Lesiv


Taiteilija Katya Lesivin valokuvausprojekti I love you, käsittelee kypsyyden eri vaiheita ja niiden luonnollisten ilmentymien arvostamista. I love you on dokumentaarinen kertomus siitä, kuinka kahden pionin elämänrytmit limittyvät toisiinsa. Tutkimalla jokaisen elollisen olennon syklistä luonnetta, kuolema nousee väistämättömänä ja hallitsemattomana osana esiin. Kun Lesiv tarkasteli projektissaan tämän kierron etenemistä, hänelle kävi selväksi, ettei mikään elämän vaiheista ole koskaan ollut ihmisen hallinnassa.

I love you julkaistiin alun perin valokuvataidekirjana vuonna 2020 yhteistyössä ukrainalaisen IST Publishingin kanssa. Kirjan avulla oli mahdollista luoda intiimi yhteys katsojaan ja löytää kokonaisuudelle paikka kaikissa ainutlaatuisissa ympäristöissä. Hippolyte Studiossa I love you esitellään nyt ensimmäistä kertaa näyttelynä, joka sisältää mustavalkoisia valokuvia ja tekstiä. Pionin kukinnan dokumentointia täydentää kahden kuvitteellisen hahmon välinen dialogi.


Katya Lesiv (s. 1993, Ukraina) on ukrainalainen kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Suomessa. Lesiv on valmistunut maisteriksi Kiovan Kansallisesta taide- ja arkkitehtuurikorkeakoulusta vuonna 2017. Lesivin työskentelyn teemoja ovat mm. syklisyys, fyysisyys, emotionaalinen ja herkkä kokemus sekä äitiys. Hän hyödyntää teoksissaan erilaisia muotoja, kuten taidekirjoja, valokuvaa, objekteja, installaatioita, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa. Lesiv on erityisen kiinnostunut kirjan esittämisestä objektina fyysisessä tilassa. Taidekirja Lullaby 1 oli mukana How We See: Photobooks by Women -sarjan sadan parhaan valokuvakirjan joukkossa 10×10 Photobooksin mukaan. Vuonna 2022 taidekirja I love you oli ehdolla Aperture PhotoBook Awards -palkinnon saajaksi.

Taiteilijan työtä on tukenut Ukrainan Solidarity Residency Program ja Helsinki International Artist Program (HIAP).

 

 

Katya Lesiv
I love you
8.3.–7.4.2024
Hippolyte Studio

 

kuva: Katya Lesiv, I love you, 2020