Katya Lesiv I love you 8.3.–7.4.2024

Hippolyte Studio

En dag köpte jag en vit pion i knopp av en äldre kvinna på torget. Den blommade praktfullt och vackert. Den 24 maj köpte jag en till pion av samma kvinna och satte blommorna bredvid varandra i två vattenglas. För varje timme som gick vecklade den första ut allt fler kronblad, medan den andras knopp ännu höll på att öppna sig. Följande dag var de lika praktfulla och vackra. Två dagar senare vissnade den första. Den andra var fortfarande praktfull och vacker.

       – Katya Lesiv

Fotoprojektet I love you av Katya Lesiv handlar om olika stadier av mognad och att uppskatta deras naturliga skepnader. Projektet dokumenterar och illustrerar hur två enskilda pioners livsrytmer överlappar varandra. Då levande varelsers cykliska natur undersöks, visar sig döden vara en ofrånkomlig och okontrollerbar aspekt. Då Lesiv granskade hela cykeln från början till slut blev det uppenbart för henne att människan aldrig kontrollerat ett enda av livsskedena.

Den första versionen av I love you en fotokonstbok som publicerades 2020 i samarbete med IST Publishing i Ukraina. Med hjälp av boken kan projektet skapa nära kontakt med olika individer och hitta en plats i varje enskilt rum. Nu visas I love you för första gången som en utställning med svartvita foton och text i Hippolyte Studio. Dokumentationen av blommande pioner kombineras med en fiktiv dialog mellan två personer.
Katya Lesiv (f. 1993, Ukraina) är en bildkonstnär och fotograf från Ukraina som för närvarande bor och arbetar i Finland. År 2017 avlade hon magisterexamen vid National Academy of Fine Art and Architecture i Kiev. Lesiv arbetar med teman som cyklicitet, kroppslighet, emotionella och känsliga upplevelser samt moderskap. Hon arbetar med olika medier som till exempel konstnärsböcker, fotografi, objekt, installationer, grafik och rörlig bild. Hon är särskilt intresserad av att presentera böcker som objekt i fysiska rum. Hennes bok Lullaby 1 ingick i How We See: Photobooks by Women, en antologi av New York-förlaget 10×10 Photobooks som samlade 100 fotoböcker av kvinnliga fotografer. År 2022 nominerades konstnärsboken I love you till Aperture PhotoBook-priset.

Konstnärens arbete har fått stöd av Ukraine Solidarity Recidencies Programme och Helsinki International Artist Program (HIAP).

 

 

Katya Lesiv
I love you
8 mars–7 april 2024
Hippolyte Studio

bild: Katya Lesiv, I love you, 2020