Kenneth Bamberg Johan 12.4.–5.5.2024

Valokuvagalleria Hippolyte

Kenneth Bambergin näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä käsittelee miesten kokemaa väkivaltaa parisuhteissa. Millaisia ovat ne kulttuuriset käsitykset ja rakenteet, jotka estävät miehiä näyttämästä tunteitaan ja heikkouttaan? Kuinka vakavasti viranomaiset suhtautuvat fyysisesti ja psyykkisesti pahoinpideltyihin miehiin? Näyttely on omistettu Johan-nimiselle miehelle, jonka hänen entinen puolisonsa murhasi ennen esillä olevan näyttelykokonaisuuden valmistumista.

Bamberg kiinnostui aiheesta luettuaan sanomalehtiartikkelin miehestä, joka oli soittanut hätäkeskukseen, koska oli joutunut vaimonsa pahoinpitelemäksi. Hätäkeskuksen päivystäjä oli kysynyt “Otat sä naiselta pataan?” ja tiedustellut puolisojen välistä kokoeroa. Lopulta hätäkeskuksesta oli kehotettu selvittämään tilanne omin voimin.

Teossarjan lähtökohtana ovat olleet miesten sanat ja kertomukset – perheväkivallan uhreina olleiden miesten henkilökuvat ja videohaastattelut ovat näyttelyn olennainen osa. Bamberg on löytänyt haastateltavat väkivallan uhreja auttavien järjestöjen kautta, ja he ovat olleet prosessissa mukana vapaaehtoisesti. Teoksissa nähdään osallistujia kaikista Pohjoismaista. Heidän kohtalonsa ovat erilaisia: yhtä vaimo on uhkaillut veitsellä, toinen kertoo saaneensa jatkuvasta pelosta ja stressistä sydänkohtauksia ja kolmas on valeltu sytytysnesteellä. Miesten muotokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään Bambergin kankaalle kirjomia sanoja tai lauseita, jotka on poimittu uhrien kertomuksista.

Bamberg sai miesten kokemaa väkivaltaa käsittelevästä työstään ja erityisesti Johan-teossarjasta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) vuoden 2022 Miehen työ -palkinnon.

 

Kenneth Bamberg (s. 1981 Ahvenanmaa) on valmistunut valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011. Ahvenanmaalla varttuminen on vaikuttanut Bambergiin ja hänen kiinnostukseensa tutkia erilaisia kulttuurisia ja perinteisiä tapoja ilmaista maskuliinisuutta. Yksi tavoite on avata uusia näkökulmia perinteisiin ja näennäisesti pysyviin maskuliinisuuden kuviin. Bamberg on esitellyt teoksiaan laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hänen töitään on ollut esillä yksityisnäyttelyissä mm. Suomen Madridin-instituutissa ja Gallery VU:ssa Quebecissa, sekä ryhmänäyttelyissä Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa ja Valokuvamuseo Winterthurissa Zürichissä. Bambergille on myönnetty lukuisia palkintoja ja apurahoja, muun muassa kaksi kolmen vuoden mittaista työskentelyapurahaa Suomen Kulttuurirahastolta ja Koneen Säätiöltä. 


Näyttelykokonaisuutta ovat tukeneet Akillesjouren, Ensi ja turvakotien liitto, Horsens Krisecenter for mænd, Miessakit ry, Miesten asema, Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto, Koneen säätiö, Suomen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Svenska litteratursällskapet, Nygrens stiftelse, Oskar Öflunds stiftelse, Tasa-arvoasian neuvottelukunta (Tane), Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Reform, MannsForum, Samtök um karlaathvarf.

 

Lähisuhdeväkivallan kokijoille ja tekijöille löytyy apua. Täältä löytyy Helsingin kaupungin auttavat palvelut.

 

Kenneth Bamberg
Johan
12.4.–5.5.2024
Valokuvagalleria Hippolyte

kuva: Kenneth Bamberg, Oak No.2, 2022