Kimmo Kumela Minä olen varjo, olen yö 1.–24.11.2019

Hippolyte Studio

Kimmo Kumelan värimaailmaltaan tumma, lähes mustavalkoinen teoskokonaisuus Minä olen varjo, olen yö johdattaa katsojan erään tarinan äärelle. Se kysyy hienovaraisesti millaisena haluamme nähdä maailmamme.

Hippolyte Studiossa esillä oleva Minä olen varjo, olen yö koostuu piirroksista, valokuvista ja maalauksista. Kumelan kollaasimaisen teoskokonaisuuden materiaaleina on sanomalehtiä, tekstejä ja löydettyjä valokuvia, jotka hän muokkaa omakseen. Valokuva toimii usein lähtökohtana Kumelan työskentelylle: hän jatkaa kuvaa fyysisesti piirtämällä, maalaamalla ja peittämällä luoden erilaisia kerroksellisia pintoja. Monistaminen ja saman aiheen versiointi on hänen työskentelyssään keskeistä. Kumelan teoksissa näkyvä muuttuu näkymättömäksi ja uudestaan näkyväksi, ja katse vaeltaa pitkin arvoituksellista maisemaa.

Taiteellisen prosessinsa aikana Kumela tuottaa useita teoksia, joista vain murto-osa päätyy kulloinkin esille. Työhuoneella odottavat valmiit teokset saattavat nähdä päivänvalon uudessa yhteydessä ja paikassa. Ne rinnastuvat toisiinsa ja valikoituvat vasta ripustettaessa. Luonnosmaisuus tuo kokonaisuuteen jotain olennaista taiteen tekemisen vaiheista. Kumelan eri kokoisista teoksista koostuvissa ja sarjallisissa ripustuksissa vähitellen jokin avautuu ja kuva vie mukanaan.

Kumelan kuvastossa maailman tapahtumat yhdistyvät taiteilijan henkilökohtaiseen historiaan. Yhdessä ne muodostavat tulkinnoiltaan useaan suuntaan avautuvan teoskokonaisuuden, jonka voi nähdä tarinana tai yhden maiseman eri ulottuvuuksina. Kumela leikittelee havainnon, eleen, ilmaisun ja tekniikan parissa. Runollisen melankolisuuden taustalta katsoja löytää toiveikkaan pohjavireen.

Kuvataiteilija Kimmo Kumela työskentelee pääasiassa piirroksen, mutta myös maalauksen, valokuvan ja kollaasin keinoin. Hän on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja Pohjoismaissa. Kumelan teoksia on hankittu Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmiin, ja lisäksi hänelle myönnettiin William Thuring -nimikkopalkinto vuonna 2013. www.kimmokumela.blogspot.com

 

Kimmo Kumela
Minä olen varjo, olen yö
Hippolyte Studio
1.–24.11.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Kimmo Kumela, Minä olen varjo, olen yö, 2019