Kimmo Kumela Jag är skugga, jag är natt 1.–24.11.2019

Hippolyte Studio

Kimmo Kumelas till färgvärlden mörka, nästan svartvita verkshelhet Jag är skugga, jag är natt leder betraktaren till en särskild berättelse. Den frågar finkänsligt hur vi vill se vår värld.

Jag är skugga, jag är natt, som visas på Hippolyte Studio, består av teckningar, fotografier och målningar. Materialet för Kumelas kollageaktiga verkshelhet består av tidningar, texter och upphittade fotografier, som konstnären bearbetar och gör till sina egna. Fotografiet fungerar ofta som utgångspunkt för Kumelas arbete: Han gör en fortsättning på bilden genom att rita, måla och täcka över och på så vis skapa olika lager av ytor. Duplicering och versionering av samma ämne är centralt i hans arbetssätt. I Kumelas verk blir det synliga osynligt och sedan synligt på nytt, och blicken vandrar över ett gåtfullt landskap.

I sin konstnärliga process skapar Kumela ett stort antal verk, men bara en bråkdel av dem visas upp varje gång. De färdiga verken som väntar i konstnärens arbetsrum får eventuellt se dagens ljus i ett nytt sammanhang på en ny plats. De jämförs med varandra och väljs ut först vid upphängningen. Skissaktigheten bidrar till helheten med något centralt ur de olika skedena av att skapa konst. I Kumelas seriella framställning, bestående av verk i olika storlekar, öppnar någonting gradvis upp sig och bilden rycker oss med sig.

I Kumelas bildspråk kombineras världens händelser med konstnärens personliga historia. Tillsammans formar de en verkshelhet som öppnar upp för olika tolkningar och kan ses som en berättelse eller olika dimensioner av ett landskap. Kumela leker med observationer, gester, uttryck och tekniker. I bakgrunden av den poetiska melankolin finner betraktaren en hoppfull underton.

Bildkonstnären Kimmo Kumela arbetar främst med teckning, men använder också måleri, fotografi och kollagetekniker. Han har deltagit i ett stort antal separat- och grupputställningar i Finland och i Norden. Kumelas verk finns i Helsingfors stads konstmuseums samlingar. Därtill beviljades han William Thuring-priset år 2013. www.kimmokumela.blogspot.com

 

Kimmo Kumela
Jag är skugga, jag är natt
Hippolyte Studio
1.–24.11.2019
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

bild: Kimmo Kumela, Jag är skugga, jag är natt, 2019