Kira Leskinen Chroma 5.–28.6.2020

Hippolyte Studio

Kira Leskisen näyttelyssä Chroma hiljaisuus, toisto ja rytmi taipuvat visuaaliseen muotoon. Tasoskannerilla ja älypuhelimen skannaussovelluksella aikaansaatujen teosten keskiössä ovat valon, värin ja muodon herättämät aistimukset sekä kuviin tiivistyvä tunnelataus. Teokset houkuttelevat viipyilemään tilassa ja nauttimaan minimalistisen ilmaisun voimasta.

Leskinen on asettanut Hippolyte Studioon esille kaksi erilaisin digitaalisin kuvaskannaustekniikoin toteutettua teossarjaa – Chroma ja Vertical Horizons. Leskisen käsittelyssä valokuva muuntuu abstraktiksi värien ilotteluksi ja ajatus eri aistikokemusten sekoittumisesta eli synestesiasta on näyttelyssä vahvasti läsnä: miltä punaisen ja keltaisen yhdistelmä kuulostaa korvissa? Miltä se tuntuu kielen päällä? Leskinen kääntää värien ja väriyhdistelmien luomat auditiiviset tuntemukset kielelliseen muotoon teosten nimiksi: Ato, Tokra, Viilo. Selventävän merkityksen sijaan tärkeintä on nimen foneettisuus ja sen sointi.

Teossarjassaan Chroma Leskinen syventyy hiljaisuuden ja hiljentymisen tematiikkaan: taustalla on taiteilijan kiinnostus kirkkoarkkitehtuuriin, etenkin valon, tilan ja geometrian suhteeseen. Sarja perustuu tasoskannerin lasipintaan heijastuvaan auringonvaloon, jota rajataan ja muotoillaan paperista leikattujen sapluunoiden avulla. Kuvissa keskipäivän voimakas valo palaa puhki ja vuotaa sapluunoiden ali – säteet tunkevat jopa paperin läpi. Leskisen intuitiivinen ja vahvasti improvisaatioon perustuva työskentelyprosessi antaa tilaa sattumalle, joka toimii mielenkiintoisena vastapainona skannerin mekaaniselle kuvannustekniikalle. Skannausprosessin aikana luotu liike: paperin nostaminen, työntäminen ja kääntely, luovat skannerin muodostamaan kuvaan erilaisia digitaalisia virheitä ja vääristymiä. Nämä visuaaliset nyrjähdykset antavat teoksille niiden lopullisen muodon ja luonteen.

Vertical Horizons -sarjan älypuhelimen skannaussovelluksella kuvatut teokset palaavat taiteilijan muistikuviin Istanbulin ja Bangkokin kaltaisista suurkaupungeista. Teokset voi nähdä kaipuun ilmentyminä ja yrityksinä pelkistää miljoonakaupungin olemus värillisiksi rytmeiksi – viivoiksi ja värialueiksi. Sarjan teokset ovat Mark Rothkon teosten ohella kumarrus perinteisille suomalaisille seinätekstiileille, raanuille.

Kira Leskinen on helsinkiläinen valokuva- ja kuvataiteilija. Hänen taiteellinen työnsä painottuu abstraktiin skannerilla luotuun kuvaan, skanografiaan. Leskinen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016, ja osallistunut useisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Taiteellisen työnsä ohella Leskinen toimii valokuvaajana ja graafisena suunnittelijana. www.kiraleskinen.com

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

Kira Leskinen
Chroma
Hippolyte Studio
5.6.–28.6.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Kira Leskinen, Umut, 2018
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo