3.–26.10.2014 Kukka Paavilainen: Valkokangas

Valokuvagalleria Hippolyte

Sumu sRGB medium

Kukka Paavilaisen näyttely käsittelee valon projisoitumista valkokankaalle, kuvan syntymistä kankaalle ja valokuvan roolia maalaussarjan taustalla.

Maalikerros voi toimia lasin ja valkokankaan tavoin. Auringonlasku värjää valkoisen seinän punaiseksi. Maalauksessa projektio voi avautua myös maalauksen omaan tilaan, joka on jotakin enemmän kuin ikkunailluusio tai tilailluusio. Se ei ole lasin takainen valonlähde eikä tämän projektio valkoisella seinällä, vaan kolmas tila, joka avautuu ikään kuin maalauskankaan taakse.

Näyttelyssä esillä olevan valokuvan lähtöaihe muuntuu hiljalleen kuvaamaan toden ja illuusion rajapintaa. Todellisuuden peilautuminen veden pintaan jatkuu valon projisoitumisena valkokankaalle ja edelleen heijasteluna ihmissuhteissa. Parhaimmillaan ihmissuhde voi toimia valkokankaan tavoin: toinen mahdollistaa toisen heijastuksen näkymisen ja siten havaitsemisen. Kyse on näkymättömän tulemisesta näkyväksi niin kuvajaisessa kuin kahdenvälisessä suhteessakin.

Näyttely on Paavilaisen ensimmäinen käytännöllinen osio kuvataiteen tohtorin opinnäytteeseen, jota hän valmistelee parhaillaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan. Tutkimusta, joka on edennyt maalaamalla, voi seurata esillä olevista teospareista.

Kukka Paavilainen (s. 1976) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2005 maalaustaiteen osastolta Kuvataideakatemiasta. Hän piti debyyttinäyttelynsä Forsblom Projectsissa 2007. Vuonna 2009 hänellä oli yksityisnäyttely Galleria UPP:ssa Venetsiassa ja 2010 Galerie Forsblomissa. Syksyllä 2013 hän osallistui Art Goes Kapakkaan ja kesällä 2014 hänen teoksiaan oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla.

Kukka Paavilainen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kuva: Kukka Paavilainen, Sumu, 2012


3.–26. lokakuuta 2014

KUKKA PAAVILAINEN
Valkokangas

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
Ti–pe 12–17, la–su 12–16