Laura Böök Ryhmä, joka ei osaa laulaa

5.–28.6.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Laura Böökin videoinstallaatio Ryhmä, joka ei osaa laulaa on laajennettu muotokuva ja epävireinen kuoroteos. Galleriatilassa katsoja kohtaa laulutaidottomien laulukurssin laulajat, jotka valmistautuvat esitykseen, tekevät äänenavauksia ja laulavat yhdessä. Soljuva ja moniääninen laulu, köhiminen ja kömmähdykset ympäröivät katsojan. Teos tarjoaa hengähdystauon ainaisesta pyrkimyksestä täydellisyyteen, ja antaa mahdollisuuden pohtia säröjen, epäonnistumisen ja epätäydellisyyden vapauttavaa potentiaalia.

’Ryhmä, joka ei osaa laulaa’ on myös Helsingin Kalliolan kansalaisopiston suosittu laulukurssi, joka kutsuu osallistujiaan tutustumaan omaan ääneensä ja löytämään laulamisen ilon. Kaksikanavaisessa videoteoksessa kameran eteen asettuvat laulajat paljastavat yleisölle haavoittuvuutensa, mutta ottavat tilan haltuun rohkeasti ja huumorilla. Böök itse osallistui ryhmän toimintaan vuoden ajan, laulutaidottomana muiden joukossa. Teoksen keskeisessä osassa ovat hengityksen ja äänenkäytön harjoitteet, joita tehdään yleensä kulissien takana – raaka ja hauras laulu saa kuulua.

Yhteistyössä äänisuunnittelija Niklas Nybomin kanssa toteutetussa näyttelyssä Böök luo galleriatilaan samankaltaista kehollista ja tilallista kokemusta, jonka laulaminen muiden ihmisten äänien ympäröimänä tuottaa. Laulutaidottomana laulaminen vaatii heittäytymistä ja tuntemattoman alueelle astumista. Jännitys puristaa rintakehää ja saa äänen ohenemaan, mutta hetkittäin kehon rajat hälvenevät eikä laulaja ole varma kuuluuko ääni itsestä vai oman kehon ulkopuolelta.

Videoteos ja sen dramaturgia perustuvat vahvasti Nybomin luomaan äänimaailmaan. Samalla teos nojaa muotokuvan perinteeseen laajentaen sitä: laulajia kuvaamalla Böök tutkii tietoisen poseeraamisen ja tiedostamattoman kehonkielen välisiä jännitteitä. Nämä jännitteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässä, mutta vahvistuvat eritoten kuvaustilanteissa. Teoksessa kuvatut ihmiset vuoroin keskittyvät esiintymään kameralle, vuoroin uppoutuvat harjoituksiin. Yleisölle laulaessaan ihminen on katseen kohteena samankaltaisesti kuin kameran edessä. Böök on kiinnostunut arkisista yksityiskohdista, jotka saavat absurdeja sävyjä kun niitä havainnoi kontekstista irrallaan. Teoksessa Ryhmä, joka ei osaa laulaa laulaminen on samaan aikaan todellinen ja keinotekoinen tilanne, jossa kuvaaminen tuo esiintymisjännitykseen ja sen voittamiseen omat kerroksensa.

Laura Böökin työskentely liikkuu kuvataiteen ja elokuvan välimaastossa. Valokuvagalleria Hippolyten näyttely on osa Böökin taiteen maisterin opinnäytetyötä, jossa hän tutkii dokumentaarisen ja lavastetun kuvan suhdetta, tavallisuuden outoutta sekä epäonnistumisen pelkoa. Vuoden 2020 aikana Böök valmistuu valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, missä hän on suorittanut myös dokumentaarisen elokuvan opintoja. Böök on suorittanut BA (Honours) Documentary Photography -tutkinnon University of South Walesissa Britanniassa vuonna 2014. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. cargocollective.com/laurabook.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden ja Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.

 

Laura Böök
Ryhmä, joka ei osaa laulaa
Valokuvagalleria Hippolyte
5.6.–28.6.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Laura Böök, still-kuva teoksesta Ryhmä, joka ei osaa laulaa, 2020