Laura Böök Ryhmä, joka ei osaa laulaa 5.–28.6.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Laura Böökin videoinstallaatio Ryhmä, joka ei osaa laulaa on laajennettu muotokuva ja epävireinen kuoroteos. Galleriatilassa katsoja kohtaa laulutaidottomien laulukurssin laulajat, jotka valmistautuvat esitykseen, tekevät äänenavauksia ja laulavat yhdessä. Soljuva ja moniääninen laulu, köhiminen ja kömmähdykset ympäröivät katsojan. Teos tarjoaa hengähdystauon ainaisesta pyrkimyksestä täydellisyyteen, ja antaa mahdollisuuden pohtia säröjen, epäonnistumisen ja epätäydellisyyden vapauttavaa potentiaalia.

’Ryhmä, joka ei osaa laulaa’ on myös Helsingin Kalliolan kansalaisopiston suosittu laulukurssi, joka kutsuu osallistujiaan tutustumaan omaan ääneensä ja löytämään laulamisen ilon. Kaksikanavaisessa videoteoksessa kameran eteen asettuvat laulajat paljastavat yleisölle haavoittuvuutensa, mutta ottavat tilan haltuun rohkeasti ja huumorilla. Böök itse osallistui ryhmän toimintaan vuoden ajan, laulutaidottomana muiden joukossa. Teoksen keskeisessä osassa ovat hengityksen ja äänenkäytön harjoitteet, joita tehdään yleensä kulissien takana – raaka ja hauras laulu saa kuulua.

Yhteistyössä äänisuunnittelija Niklas Nybomin kanssa toteutetussa näyttelyssä Böök luo galleriatilaan samankaltaista kehollista ja tilallista kokemusta, jonka laulaminen muiden ihmisten äänien ympäröimänä tuottaa. Laulutaidottomana laulaminen vaatii heittäytymistä ja tuntemattoman alueelle astumista. Jännitys puristaa rintakehää ja saa äänen ohenemaan, mutta hetkittäin kehon rajat hälvenevät eikä laulaja ole varma kuuluuko ääni itsestä vai oman kehon ulkopuolelta.

Videoteos ja sen dramaturgia perustuvat vahvasti Nybomin luomaan äänimaailmaan. Samalla teos nojaa muotokuvan perinteeseen laajentaen sitä: laulajia kuvaamalla Böök tutkii tietoisen poseeraamisen ja tiedostamattoman kehonkielen välisiä jännitteitä. Nämä jännitteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässä, mutta vahvistuvat eritoten kuvaustilanteissa. Teoksessa kuvatut ihmiset vuoroin keskittyvät esiintymään kameralle, vuoroin uppoutuvat harjoituksiin. Yleisölle laulaessaan ihminen on katseen kohteena samankaltaisesti kuin kameran edessä. Böök on kiinnostunut arkisista yksityiskohdista, jotka saavat absurdeja sävyjä kun niitä havainnoi kontekstista irrallaan. Teoksessa Ryhmä, joka ei osaa laulaa laulaminen on samaan aikaan todellinen ja keinotekoinen tilanne, jossa kuvaaminen tuo esiintymisjännitykseen ja sen voittamiseen omat kerroksensa.

Laura Böökin työskentely liikkuu kuvataiteen ja elokuvan välimaastossa. Valokuvagalleria Hippolyten näyttely on osa Böökin taiteen maisterin opinnäytetyötä, jossa hän tutkii dokumentaarisen ja lavastetun kuvan suhdetta, tavallisuuden outoutta sekä epäonnistumisen pelkoa. Vuoden 2020 aikana Böök valmistuu valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, missä hän on suorittanut myös dokumentaarisen elokuvan opintoja. Böök on suorittanut BA (Honours) Documentary Photography -tutkinnon University of South Walesissa Britanniassa vuonna 2014. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. cargocollective.com/laurabook.

Ohjaus: Laura Böök | Kuvaus: Laura Böök, Tomi Rislakki | Leikkaus: Laura Böök | Äänisuunnittelu: Niklas Nybom | Kuoronjohtaja: Ida Boucht | Laulajat: Saija Aalto, Hannele Forssell, Krista Heikkilä, Susanna Jaromaa, Tuula Leskelä, Kirsi Mäenpää, Pirkko Ogata, Outi Paulus, Marja Parviala ja Sanni Virtanen

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto ja Konstsamfundet.

 

TAPAHTUMA NÄYTTELYSSÄ:

Laulamaan! -laulutyöpaja 16.6. ja 17.6.
Pidätkö laulamisesta, mutta et oikein tiedä osaatko? Oletko aina ollut kiinnostunut ryhmälaulusta, mutta et ole aiemmin uskaltanut kokeilla? Tervetuloa osallistumaan laulutyöpajaan ja tutustumaan Laura Böökin näyttelyyn Ryhmä, joka ei osaa laulaa Valokuvagalleria Hippolytessä.

Laulamaan!-työpajassa tutustumme äänenkäyttöön, opettelemme laulutekniikan alkeita ja laulamme helpon laulun kaksiäänisesti. Laulutyöpaja on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta ryhmissä laulamisesta. Kokeneemmatkin ovat toki myös lämpimästi tervetulleita. Työpajan ohjaa Ida Boucht, joka on valmistunut laulunopettajaksi Kööpenhaminan Complete Vocal Institutesta.

Työpaja alkaa klo 17 Valokuvagalleria Hippolytessä, jossa aluksi katsomme yhdessä Laura Böökin ja äänisuunnittelija Niklas Nybomin videoinstallaation. Teoksen pääosassa ovat laulutaidottomien laulukurssin osallistujat. Laura Böök on paikalla kertomassa teoksesta lyhyesti.

Paikka: Valokuvagalleria Hippolyte (Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki). Laulutyöpaja järjestetään taloyhtiön sisäpihalla, mutta sateen sattuessa tilaisuus siirtyy galleriatilaan
Aika: 16.6. klo 17-19 (suomeksi) ja 17.6. klo 17-19 (ruotsiksi)
Ryhmäkoko: enintään 8 hlö
Ennakkoilmoittautuminen: sunnuntaihin 14.6. mennessä sähköpostitse info@hippolyte.fi. Kirjoita aihekenttään “Laulutyöpaja”
Mukaan tarvitset: Vesipullon, mukavat vaatteet

Ohjeet turvalliseen vierailuun:
Huolehdimme työpajassa turvaväleistä ja mikäli sää sallii, laulamme ulkona. Galleriatilan pinta-ala on 72 m2. Ethän osallistu työpajaan, jos sinulla on flunssan oireita. Valokuvagalleria Hippolytessä kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota kaikissa tiloissa. Seuraamme valtioneuvoston virallisia ohjeita ja toimimme yleisön ja henkilökunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi vastuullisesti. Jos olet sairas, jääthän kotiin ja ole tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Noudatathan hyvää käsihygieniaa: tule galleriaan puhtain käsin ja pese ne aina tarvittaessa tai käytä käsidesiä. Yski tai aivasta kyynärtaipeeseen. Älä koske taideteoksiin ja vältä turhaa pintojen koskettelua.

Näyttely mediassa:  
Helsingin Sanomat 29.5.2020

 

Laura Böök
Ryhmä, joka ei osaa laulaa
Valokuvagalleria Hippolyte
5.6.–28.6.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Laura Böök, still-kuva teoksesta Ryhmä, joka ei osaa laulaa, 2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo