Lena Seraphin, Andrea Meinin Bück & Don Quijote -kompleksi 24.11.–17.12.2017

Hippolyte Studio

Lena Séraphinin ja Andrea Meinin Bückin arkistokuvaa hyödyntävä installaatio Hippolyte Studiossa ottaa kantaa valokuvan todistusvoimaisuuteen ja yhtenevän todellisuuden rajallisuuteen. Alati keskeneräisen näyttelystä toiseen elävän installaation sota- ja kansallissosialismiaiheisten kuvien äärellä katsoja voi pohtia kyteekö niissä tämän päivän muukalaisviha.

Lena Séraphin ja Andrea Meinin Bück esittävät SA-kuvan arkistosta kerättyjä sota-ajan kuvia vierekkäin Andrea Meinin Bückin maisemakuvien kanssa. Kuvat asettuvat graafikko Jonas Williamssonin suunnitteleman, kinesteettisiä aistimuksia luovan tapetin päälle, jonka tarkoitus on irrottaa kuvat fyysisestä todellisuudesta ja häiritä kuvien katselua.

Työparin näyttely on taiteellinen kannanotto, jossa he kokeilevat sota-arkistokuvien esittämisen mahdollisuuksia ilman hegemonisen vallan pönkittämistä. Arkistokuvien aiheet vaihtelevat upseeriston kahvihetkistä, vapaaehtoispataljoonan ohimarssista, tulenjohtajaan puussa ja kettuun, joka on pennusta saakka ollut sodassa maskottina. Andrea Meinin Bückin kuvat on puolestaan otettu hiljattain Kasselissa.

Näyttely kysyy toisaalta voimmeko katsoa kuvia pelkkinä dokumentteina menneisyydestä ja toisaalta voimmeko esteettisellä tasolla pitää kuvista niiden inhimillisesti vastenmielisestä aiheesta riippumatta. Voiko kansallissosialistista aatetta ilmentävää kuvaa esittää aihetta kaunistamatta, varsinkaan kertomatta tai tulkitsematta katsojalle valmiiksi mitä kuva esittää? Näyttely kokeilee onko mahdollista luoda juuri galleriaan tila, jossa katsoja voi punnita näitä aiheita. Valokuvat tarjoavat mahdollisesti myös näkymän tämän hetken muukalaisvihan lähteille. Kahvittelukuvan etiketti taikka sotilaiden maskotit tuovat esiin yksilön aatteiden ja sotainstituutioiden osana sekä jokaisen potentiaalin ja roolin pahuudessa.

Lena Séraphin ja Andrea Meinin Bück ovat työstäneet ja toistaneet installaatiota jo pitkään. Hippolytessä esillä oleva installaatio on eri versioinaan ollut esillä Helsingissä vuosina 2002 ja 2011, Lontoossa 2013 ja Gävle konstcentrumissa vuonna 2015.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 klo 13-15 keskustelu ja kävelykierros. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan…

Lena Seraphin on Helsingissä asuva ja toimiva kuvataiteilija. Seraphin väitteli taiteen tohtoriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta keväällä 2017. Seraphin käyttää välineinään niin tekstiä, valokuvaa, arkistokuvia, installaatiota sekä liikkuvaa kuvaa ja hänen taiteellinen työskentelynsä keskittyy esittämiseen dramaturgisena tapahtumana. Andrea Meinin Bück on kansainvälisesti toimiva valokuvaaja. Meinin Bück toimi Vera Incessu Patuit Dea -säätiössä vuosina 1996-2000. Hän valokuvasi tuolloin katoavaa eurooppalaista kulttuuriperintöä ja kohtasi useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita jotka olivat purku-uhan alla. Meinin Bückin palava kiinnostus aiheeseen johti sittemmin radikalisoitumiseen ja hän elää omien sanojensa mukaan ”maan alla”.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin Säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus.

24.11.–17.12.2017
Lena Seraphin, Andrea Meinin Bück
& Don Quijote -kompleksi

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: SA-kuva 108787 (Saksalainen yliluutnantti ja hänen kettunsa, joka on pennusta saakka ollut hänen patterinsa maskottina. Tytärsaari 1942.09.16. Kuvaaja sot.virk. Niilo Aarnio.)