Lotta Blomberg Shifting Channels 6.–29.5.2022

Hippolyte Studio

Lotta Blombergin näyttely Shifting Channels Hippolyte Studiossa tarkastelee näkemisen fysiologiaa, kuvittelua ja näköaistin taktiilisuutta. Näyttelyn keskeinen teos, seitsemän neliömetrin kokoinen ryijy, pohjautuu mikroskooppikuvaan taiteilijan oman silmän sokeasta pisteestä. Ryijyn kuvassa haparoiden kiemurtelevat suonet ovat edellytys näkemiselle, mutta samalla ne aiheuttavat yhdessä näköhermon kanssa havainnon katvealueen, sokean pisteen.

Arkkitehti Juhani Pallasmaan sanat “Kaikki aistit, näkö mukaan lukien, ovat kosketusaistin jatketta; aistit ovat ihokudoksen erikoistumia, ja kaikki aistikokemukset ovat kosketuksen muotoja ja siten sukua taktiilisuudelle.” kuvaavat osuvasti Blombergin tapaa ajatella valokuvaa kokeellisena taidemuotona. Valitsemalla lääketieteellisen kuvan esittämiseen huokoisen ryijyn, taiteilija rinnastaa verkkokalvon sauva- ja tappisolut kuvakudoksen tekstuuriin ja haastaa samalla valokuvan totuttuja esittämistapoja.

Näyttelyn nimi Shifting Channels viittaa näköaistimuksen tulkinnanvaraisuuteen ja 1800-luvun lopun tieteenhistoriaan. Aikanaan astronomi Percival Lowell tarkasteli Marsia kaukoputkensa läpi ja vakuuttui näkemänsä perusteella, ettei planeetalla ollut ainoastaan vettä, vaan myös kanavia. Hienostuneen kanavajärjestelmän täytyi olla merkki sivilisaation olemassaolosta. Lowell kehitti teorian, jonka mukaan Marsin kuivuuteen nääntyvät asukkaat olivat rakentaneet laajan kasteluverkoston johtaakseen napajäätikön keväistä sulamisvettä aavikoituneelle päiväntasaajalle. Kuitenkin nopeasti kävi ilmi, että hän oli tarkastellut planeetan pintamuodostelmien sijaan oman silmänpohjansa verisuonten verkostoa. Vaikka Lowellin teoria todettiin tieteellisesti vääräksi jo hänen elinaikanaan, on se inspiroinut suuren määrän tieteiskirjallisuutta ja -elokuvia; pakoreittejä ulos inhimillisestä pienuudesta ja kosmisesta yksinäisyydestä. Lowellin kaukaisuuteen kurottavat kuvitelmat, kyvyttömyys nähdä lähelle ja vankkumaton usko omaan mielikuvitukselliseen teoriaan ovat toimineet Blombergin näköaistimusta koskevien pohdintojen ja näyttelyn lähtökohtana.

Lotta Blomberg (s. 1990) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2019. Hänen teoksiaan on ollut aiemmin esillä ryhmänäyttelyissä Suomessa ja parhaillaan Circulation(s) -festivaalilla Pariisissa 29.5. saakka. Shifting Channels on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Blomberg on Helsingissä vuosina 2016—2022 toimineen Kosminen-taidetilan perustajajäsen.

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Paulon Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Ryijy on toteutettu yhteistyössä taidekutoja Sanna Reinikaisen kanssa.

Lotta Blomberg
Shifting Channels

6.–29.5.2022
Hippolyte Studio