5.–28.2.2016 Maija Annikki Savolainen, Valon aine ja Fuchsia gotenborg

Valokuvagalleria Hippolyte

landscape_drifting_clouds

Maija Annikki Savolaisen näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä esittelee auringonvalon ominaisuuksia ja niiden suhdetta valokuvaukseen. Teoskokonaisuus sisältää valokuvia sekä kasvifysiologisen koejärjestelyn, jossa verenpisaran (Fuchsia gotenborg) taimet altistetaan näyttelyn ajan kolmelle erilaiselle valolle.

Maija Annikki Savolainen on kiinnostunut auringonvalon määrittelemästä valokuvailmaisusta. Hänen teoksistaan nousee kysymys, onko olemassa valon kieltä ja kuinka sitä voi esittää valokuvassa. “Kuvaan potretteja, asetelmia ja maisemia. Kuvatessani tavoittelen hetkeä, jolloin auringonvalosta tulee aktiivinen toimija valokuvassa. Kuvieni tarkoituksena on ilmentää valoa niin erityisellä tavalla, että kuvan varsinainen kohde jää katsojalle toisarvoiseksi ja valon olemus nousee pääosaan,” Savolainen kertoo.

Savolainen käyttää kuvissaan usein valkoista paperia näyttämään valon paikkaa. Sen avulla valon voi irrottaa ympäristöstään samalla tapaa kuin kamera rajaa pysäytyskuvan ajan virrasta. Valo muuttuu joka hetki, ja valkoinen paperi toimii vakiona, jota vasten muutosta voi tarkkailla. “Paperin avulla pystyn myös muokkaamaan valoa ikään kuin se olisi käsinkosketeltavaa ainetta. Sen avulla voin muotoilla kuvapintaan niitä samoja valojen ja varjojen kuvioita, joita hitaasti ajelehtivat pilvet piirtävät kumpuilevaan peltomaisemaan kirkkaana alkukevään päivänä.

Näyttelyssä valokuvateosten rinnalla nähtävä kasvi-installaatio esittelee valon vaikutusta elolliseen kohteeseen. Auringonvalon määrä ja laatu määrittelee kasvin muodon ja värin samalla tavoin kuin valo määrittelee miten asiat tulevat näkyväksi valokuvassa. Kasvatuskokeet osoittavat valon eri aallonpituuksien vaikutuksia verenpisaran versojen kasvuun. Näyttelyn viimeisenä päivänä järjestettävässä työpajassa (su 28.2. klo 12–16) yleisö pääsee todentamaan kokeen tuloksia Helsingin yliopiston tutkijoiden ohjauksessa. Työpajassa kuvataan infrapunakameralla, sekä mitataan kasvisolukon antosyaanipitoisuuksia.


Maija Annikki Savolainen
(s.1980) on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Savolainen valmistui taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta, valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2014. Aiemmalta koulutukseltaan Savolainen on luonnontieteiden kandidaatti Turun yliopistosta biologian koulutusohjelmasta. Valokuvan ohella Maija Annikki Savolainen työskentelee installaatioden ja tilateosten parissa. Auringonvalo on jo pitkään ollut yksi hänen työskentelynsä keskeisiä teemoja. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on myös Maanantai-kollektiivin perustajajäseniä.

Savolaisen teoksia on aiemmin nähty näyttelyssä mm. Suomi-instituutissa Pariisissa, Galleri Fagerstedtissa Tukholmassa, Alte Markthallessa Baselissa, Uppsalan taidemuseossa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Suomen Valokuvataiteen Museossa Helsingissä. Valokuvagalleria Hippolytessä Savolaisella oli yksityisnäyttely edellisen kerran vuonna 2012. Maija Annikki Savolaisen ehdotus voitti Nordic Dummy Award 2013 –kirjapalkinnon ja Kehrer Verlag julkaisi teoksen When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement vuonna 2014. Savolainen oli myös Fotofinlandia ehdokkaana vuonna 2014.

Näyttelyä ovat tukeneet:
Alfred Kordelinin säätiö, Valoya Oy, Huiskula Oy

 

TAPAHTUMIA NÄYTTELYSSÄ
10.2.2016 klo 18
Keskustelu: Light in science, art and image
Miten valoa esitetään maalaustaiteessa ja valokuvassa? Voiko valokuvaaja käsitellä valoa materiaalina kuten taidemaalari käyttää maalia? Kuinka valo määrittelee asioiden esiin tulemista valokuvissa, maalauksissa ja orgaanisessa materiaalissa?
Kysymyksiä pohtimassa taiteilija Maija Annikki Savolainen, lehtori ja tutkija Pedro Aphalo (Helsingin yliopisto, Biotieteiden laitos), sekä professori Tarja Pitkänen-Walter (Kuvataideakatemia). Keskustelu käydään englanniksi.

28.2.2016 klo 12-16
Työpaja: Valo ja kasvu 

Ilmaisessa nonstop-työpajassa havainnoidaan erilaisten valojen vaikutuksia kasveihin. Yleisö pääsee kuvaamaan lämpökameralla itse rakentamiaan asetelmia ja mittaamaan kasvisolukossa muodostuneita yhdisteitä. Työpajan ohjaajina toimivat Helsingin yliopiston Biotieteiden laitoksen tutkijat Titta Kotilainen ja Sari Siipola sekä taiteilija Maija Annikki Savolainen.

 

5.–28.2.2016
MAIJA ANNIKKI SAVOLAINEN
Valon aine ja Fuchsia gotenborg

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

(kuva: Maija Annikki Savolainen, Drifting clouds, 2015)