28.4.–21.5.2017 Maija Närhinen, Sisältö

teoskuvaSisalto_15_3

Hippolyte Studiossa nyt nähtävä Maija Närhisen näyttely keskittyy tiukasti sisältöön, eli siihen minkä jokin muoto rajaa sisäänsä ympäristöstä. Yhdestä installaatiomaisesta teoksesta koostuva näyttely rakentuu pelkistä rajaavista muodoista, tyhjistä pahvilaatikoista, joista jokainen täyttää aina edellisen sisätilan kokonaan. Seinästä seinään ja lattiasta kattoon ulottuva teos leikittelee tyhjän ja täyden vastakohdilla, mutta herättää myös kysymyksiä säilyttämisestä, kokoelmista ja niiden rajoista.

Kaikille osille on laatikoiden kokoelmassa löytynyt koon perusteella sopiva paikka. Sisäkkäiset tyhjät laatikot saavat uusia sisältöjä, kun ne muodostavat labyrinttimaisen pinnan ja yksittäinen laatikko katoaa teoksen massaan. Teoksen materiaali on arvokkaan keräilykohteen vastakohta, mutta teos tuo esiin keräilyyn liittyviä kysymyksiä. Onko kokoelman tarkoituskaan tulla valmiiksi vai onko itse kerääminen tärkeämpää?

Maija Närhinen tekee pääosin kolmiulotteisia teoksia ja installaatioita. Työskentelyssään hän yhdistää usein eri kuvaamisen tapoja, kuten kolmiulotteisen ja kaksiulotteisen teoksen elementtejä, samassa teoksessa. “Installaationi ovat lukemattomien pienten osien muodostamia isoja kokonaisuuksia. Rakennusmateriaalina ovat valmiit esineet tai niiden osat sekä valmiiden kuvien, esimerkiksi painettujen karttalehtien, osat. Kuvista rakennetut kollaasimaiset teokseni ovat liittyneet kysymyksiin ympäristömme kuvien määrästä ja siitä, miten kuva kykenee esittämään ympäristöämme,” Närhinen kuvaa työskentelyään.

Maija Närhinen on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä ovat olleet vuonna 2015 Kouvolan taidemuseossa ja MUUgalleriassa, Helsingissä. Närhisen teoksia on nähty yhteisnäyttelyissä esimerkiksi vuonna 2015 Lontoossa Royal British Society of Sculptors Gallery:ssa pohjoismaista kuvanveistoa esitelleessä Skulptur–näyttelyssä, Turku biennaali 2015:ssä Aboa Vetus & Ars Nova museossa, Turussa sekä Taideyliopiston tutkimuspaviljongissa Venetsian Biennaalin yhteydessä. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin taidemuseon, Kiasman, EMMA:n, Rovaniemen taidemuseon, Helsingin yliopiston, Pohjoismaisen akvarellimuseon ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmissa. Tällä hetkellä Maija Närhinen valmistelee kuvataiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan. www.maijanarhinen.fi

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

28.4.–21.5.2017
MAIJA NÄRHINEN
Sisältö

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Maija Närhinen, yksityiskohta installaatiosta Sisältö, 2017