Maria Rosenlöf Red is the Colour of Your Life 3.–26.5.2019

Hippolyte Studio

Näyttelyssään Red is the Colour of Your Life taiteilija Maria Rosenlöf tarkastelee peri-inhimillistä tapaa ummistaa silmänsä tosiasioilta. Ero näkyvän ja näkymättömän välillä on usein epäselvä ja valinta on harvoin helppo – mikä on kaunista ja hyödyllistä luonnossa voi olla myös vaarallista.

Ahvenanmaan kallioperä koostuu miltei kokonaan punaisesta rapakivigraniitista*. Mineraalia käytetään rakennusmateriaalina teissä, vanhoissa kirkoissa ja perustana uudisrakennuksille. Yhdessä ympäröivän meren kanssa tasaiseksi muotoutuneet kalliot luovat positiivisen identiteetin saaristolaisille ja houkuttelevat turisteja. Rapakivi on kuitenkin magmaattinen mineraali, joka sisältää paljon uraniumia. Uranium hajoaa hajuttomaksi ja värittömäksi keuhkosyöpää aiheuttavaksi kaasuksi, radoniksi, joka voi tunkeutua koteihin. Geologisista, rakennusteknisistä ja ilmastollisista syistä sisäilman radonpitoisuus on Suomessa korkeampi kuin useimmissa muissa maissa.

Hippolyte Studion näyttelyssä nähdään valokuvia Ahvenanmaan kallioperästä ja Rosenlöfin perheenjäsenten selkämuotokuvia. Kuvien välinen suhde luo kompleksisen ja runollisen yhteyden – tallenteet rosoisista räjäytetyistä kiviseinistä ja sorakasoista rinnastetaan herkkiin muotokuviin perheestä ja ystävistä. Näyttelyssään Red is the Colour of Your Life Rosenlöf kysyy: miksi jatkamme elämistä jossain, tai jonkun kanssa, vaikka tiedämme sen olevan meille vahingollista? Mitä jos umpikujasta ei ole ulospääsyä, ja totuuden tunnustaminen on liian vaikeaa? Mitä tapahtuu kun olemme jo sopeutuneet myrkylliseen asuinpaikkaan tai henkilöön? Rosenlöfille kallioperä ja perhe muodostavat hänen elämänsä perustan.

Maria Rosenlöf (s. 1967) työskentelee freelance-valokuvaajana Tukholmassa, Ruotsissa. Hän on syntynyt ja kasvanut Ahvenanmaalla, Suomessa. Rosenlöf on valmistunut valokuvajournalistiksi vuonna 2002 Nordic School of Photographysta, Biskop-Arnösta. Taiteellisessa työskentelyssään hän keskittyy yleensä identiteetin ja paikallisuuden teemoihin. Rosenlöf on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin esim. Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Kreikassa. www.mariarosenlof.com

Näyttely on saanut tukea Svenska kulturfondenilta, Ahvenanmaan kulttuuridelegaatiolta ja Iaspikselta, Ruotsin taidetoimikunnan kansainväliseltä rahastolta.

* Rapakivi on kansainvälisesti tunnustettu termi suhteellisen nuorten graniittien luokittelulle ja sitä löytyy maailmanlaajuisesti Brasiliasta, Kiinasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomessa on neljä suurta rapakivibatoliittia: Viipurin, Laitilan, Vehmaan ja Ahvenanmaan batoliitit. Ahvenanmaan kallioperä muotoutui uudestaan n. 1580 miljoonaa vuotta sitten kun murtuma kallioperässä syöksi pinnalle valtavan sulan rapakivimassan. Huolimatta Säteilyturvakeskuksen (STUK) vuonna 2017 tekemästä valistuskampanjasta, vain harvat ahvenanmaalaiset mittaavat kotiensa sisäilman tai veden säteilypitoisuuksia. Säteilyturvakeskuksen mukaan n. 300 suomalaista kuolee vuosittain keuhkosyöpään altistuttuaan radonille.

 

Maria Rosenlöf
Red is the Colour of  Your Life
Hippolyte Studio
3.–26.5.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Maria Rosenlöf, Red is the Colour of Your Life, 2019