Marja Saleva yhtä todellista kuin mikä tahansa huone joka liikkuu, huutaa kertojaa 4.–27.2.2022

Hippolyte Studio

Yksi valokuva toistuu ja täyttää koko huoneen, sen jokaisen neliösenttimetrin. Yhteensä 65 neliömetriä. Kuva liimautuu kiinni arkkitehtuuriin ja tekee tilasta erottamattoman osan teosta. Huoneessa on yksi valo, joka liikkuu.

yhtä todellista kuin mikä tahansa huone joka liikkuu, huutaa kertojaa on dokumentaariseen valokuvaan pohjaava installaatio. Se on todellinen ja kuvitteellinen, fyysinen ja psyykkinen, emotionaalinen ja surrealistinen tila.

Teos on yhtä aikaa valokuvallinen, elokuvallinen ja veistoksellinen. Sitä voi katsoa yhtenä kolmiulotteisena kuvana, ikään kuin jonkin kuvitteellisen elokuvan lavasteena, tai kaksiulotteisesti, rakennettuna valokuvana. Sen voi nähdä myös installaation keinoin toteutettuna veistoksena.

Näyttely on paikka, joka kantaa mysteeriä. Arvoitus, joka ei ratkea.

Marja Saleva on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän käyttää teostensa lähtökohtana dokumentaaris- ta valokuvaa, jota hän muokkaa digitaalisesti lisäämällä siihen erilaisia fiktiivisiä aineksia. Hän liikkuu todellisen ja epätodellisen välillä ja leikkii valokuvan todellisuussuhteella. Salevan teokset ovat installaatioita, kirjoja ja lehtiä, joissa tila on aina oleellinen osa kokonaisuutta. Aiheet nousevat henkilö- kohtaisesta elämästä ja arjesta, mutta niissä on usein myös jokin yhteiskunnallinen ulottuvuus. Saleva on julkaissut 350-sivuisen valokuvakirjan ja tuhansia kuvia sisältävän online-teoksen sekä osallistunut useisiin näyttelyihin. Helsingissä hänen teoksiaan on nähty edellisen kerran helmikuussa 2021 Galle- ria Huudossa, jossa esillä oli installaatio. yhtä todellista kuin mikä tahansa huone joka liikkuu, huutaa kertojaa on hänen viides yksityisnäyttelynsä. Saleva on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2013 ja valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta 2001. Hänellä on toimittajatausta.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Taiteilijan työskentelyä tukee Kordelinin säätiö.

Marja Saleva
yhtä todellista kuin mikä tahansa huone joka liikkuu, huutaa kertojaa

4.–27.2.2022
Hippolyte Studio