25.11.–18.12.2016
MARJAANA KELLA: SUPERILLUUSIO
Ted Serioksen ihmeellinen maailma
Mukana Ted Serios, Jule Eisenbud, Rebecca Baron

coll23_11-1_0756

Hippolyten vuoden viimeisessä näyttelyssä käsitellään valokuvan keskeisimpiä kysymyksiä, kuvan ja toden suhdetta. Superilluusio perustuu kertomuksiin ja dokumentteihin 1960-luvulla Yhdysvalloissa tunnetuksi tulleesta Ted Serioksesta, jonka uskottiin kyenneen tuottamaan valokuvia pelkän mielensä voimin. Tämän villin ja karismaattisen laitapuolen kulkijan erikoisia kykyjä tutkittiin ahkerasti, mutta myös kyseenalaistettiin ja esitettiin syytöksiä huijauksesta.

Tedin otti siipiensä suojaan tohtori Jule Eisenbud. Hän oli kiinnostunut freudilaisesta psykoanalyysista ja parapsykologiasta ja omisti elämänsä Serioksen kykyjen tutkimiselle. Jule Eisenbudin kokoelma Ted Serioksen valottamista kuvista sijaitsee Marylandin yliopistossa, josta näyttelyssä käytetyt kuvatiedostot ovat peräisin. Osana näyttelyä on myös katkelma Rebecca Baronin lyhytelokuvasta Detour de Force, joka myös pohjautuu Seriosta kuvaavaan arkistomateriaaliin.

Dokumentaarista materiaalia hyödyntävä näyttely vie katsojan kuvan sisäiselle näyttämölle. Se ei ota kantaa Ted Serioksen kykyjen todenperäisyyteen vaan hänen tarinansa kehys näyttäytyy allegoriana sille kuinka silmämme kokema todellisuus kullakin hetkellä rakentuu lopulta mielemme tulkinnoista. Valokuvassa, liikkumattomaksi tallennettuna, todellisuus näyttäytyy meille aina erityisellä tavalla. Tedin valottamissa kuvissa toden ja kuvan suhde asettuu uuteen valoon.

Marjaana Kella (s. 1961) on kuvataiteilija, tutkija ja opettaja. Hänen taiteellinen tuotantonsa kytkeytyy valokuvan ontologisiin erityispiirteisiin ja sen kykyyn tehdä näkyväksi maailman kuvallisuutta. Marjaana Kella on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista valokuvataiteilijoista, jonka teoksia on ollut esillä lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Kellalle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2003. Hänen väitöskirjansa Käännöksiä – maisema, kasvot ja esittäminen valokuvassa tarkastettiin Aalto-yliopiston median laitoksella keväällä 2014. Marjaana Kella toimii Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa varadekaanina sekä valokuvauksen professorina.

Kuva: Ted Serios

25.11.–18.12.2016
Marjaana Kella
SUPERILLUUSIO
Ted Serioksen ihmeellinen maailma
Mukana Ted Serios, Jule Eisenbud, Rebecca Baron

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16 (kiinni 6.12.2016)

Kiitos:
Suomen kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö
Chief Curator and Affiliate Associate Professor of Art, Thomas Beck & Jule Eisenbud collection, University of Maryland, Baltimore County
Rebecca Baron

skr_vihrea_1kordelin_rgb