31.10.–23.11.2014 Marko Karo: Book of Stains

Valokuvagalleria Hippolyte

Girl_in_a_butterly_dress(press)

Marraskuussa Valokuvagalleria Hippolyten suuressa näyttelytilassa nähdään Marko Karon näyttely Book of Stains. Näyttely muodostaa arkistomaisen kokonaisuuden, joka koettelee eri tavoin valokuvan aineellisia, dokumentaarisia, ajallisia ja tekijyydellisiä rajapintoja.

Marko Karon teoksissa valokuva näyttäytyy usein paikkana ihmisen ja eläimen, inhimillisen ja ei-inhimillisen kohtaamiselle tai sen mahdollisuuudelle. Lähestymistapaa voi pitää korostuneen yhteisöllisenä. Yhteisöissä, samoin kuin valokuvassa, on aina kyse rajallisuuden kokemuksesta – ja siten väistämättä myös jakamisesta.

Uudessa teoskokonaisuudessaan Book of Stains Karo jatkaa valokuvan yhteisöllisyyden kartoittamista. Näyttely kertoo, mitä tapahtuu kun ajan pimentoon jääneen valokuvaajan jäämistö päätyy vuosisadan mittaisella viiveellä toisen kuvantekijän käsiteltäväksi. Teosten taustalla on 1800–1900-lukujen taitteessa toimineen valokuvaajan ja lehtimiehen M.A. Starkin (1857–1940) valokuvallinen arkisto, joka kulkeutui Karon työstettäväksi noin kaksi vuotta sitten.

Book of Stains on tila-ajallinen vastaus kysymykseen, millaisia ulottuvuuksia kuvan työstäminen saa, kun arkisto ei ole pelkästään tiedon lähde tai valokuvien loppusijoituspaikka vaan alkupiste ja taiteellisen työskentelyn väline, jossa korostuvat sekä valokuvan aineellisuus että valokuvallisen työskentelyn moniulotteisuus.

Näyttelyn ydin koostuu sarjasta valokuvan pintaan suuntautuvia interventioita. Lopputuloksena on eräänlainen valokuvan aineellinen yhteisö, jossa valokuva ei merkitse vain valon kuvautumista, foto-grafiaa (kreik. fos: valo; grafein: kirjoittaa), vaan myös elämän materiaalisuuden kirjoittautumista, bio-grafiaa (kreik. bios: elämä). Samalla valokuvan historiallinen rooli yhteisöjen aineellisena välittäjänä saa uudenlaisia ulottuvuuksia, tässä ja nyt.

Marko Karo (s. 1971) on helsinkiläinen valokuvataiteilija ja tutkija. Hän on kouluttautunut Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) sekä Lontoon, Helsingin ja Turun yliopistoissa. Karo on opettanut suomalaisissa taidekouluissa ja työskennellyt kuraattorina Suomessa ja ulkomailla. Hän muodostaa kolmanneksen taiteilijakollektiivista Gruppo 111 (Mika Elo, Marko Karo, Harri Laakso), joka kuratoi vuonna 2013 Suomen näyttelykokonaisuuden Falling Trees Venetsian 55. taidebiennaaliin.

M.A. Stark (1857–1940) oli nokialainen valokuvaaja ja lehtimies, joka tallensi kotiseutunsa elämänpiiriä kuvaamalla ja kirjoittamalla. Stark opiskeli kemiaa ja luonnontiedettä Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa ja työskenteli valmistuttuaan tutkijana ja opettajana. Sairastuttuaan kurkkutulehdukseen 1890-luvun alussa hän palasi kotiseudulleen ja suuntautui aloille, joissa puhuttu kieli ei ollut keskeisessä asemassa: valokuvaukseen ja journalismiin. Starkin valokuvia oli esillä TR1 Taidehallissa Tampereella syksyllä 2013. Maahenki julkaisee Starkin kuvia esittelevän teoksen alkuvuonna 2015 (toim. Marko Karo ja Anja Portin).

Kuva: Mark Karo, Girl (in a Butterfly Dress), 2014


31.10. – 23.11.2014
MARKO KARO
Book of Stains