Martti Jämsä Vapaa valuma - Liquid Density 26.11.–19.12.2021

Valokuvagalleria Hippolyte

”Kastan valokuvapaperin kehitteeseen, ja se alkaa tummua. Voin nähdä siinä kokonaisen vuosisadan; menneitä tapahtumia, kartoittamattomia maisemia, jopa aavistuksen meitä ympäröivästä avaruudesta.”

Mustavalkoisen valokuvapaperin pintaan gelatiinikerroksen avulla kiinnitetyt hopeasuolat reagoivat altistuessaan valolle. Martti Jämsän näyttelyn abstraktit vedokset on kaikki valmistettu taiteilijan omassa pimiössä ilman kameraa tai negatiivia. Kamerattomaksi valokuvaukseksikin (camera-less photography) kutsutussa tekniikassa kuvat syntyvät pelkästään valokuvapaperin, -kemian ja valon avulla.

Näitä vedoksia tehdessään Jämsä on käyttänyt vanhoja, vanhentuneita, valokuvapapereita, joista osa on säilynyt jopa 1900-luvun alusta. Vanhan, avaamattoman valokuvapaperipaketin avaaminen tuntuu erikoiselta ja juhlavalta. Jämsän ajatuksissa valoherkkä hopeagelatiinipaperi on alkanut valottumisen prosessin jo heti valmistumisestaan, arkkien sulkemisesta paketin sisään. Kulunut aika on se mikä valottaa paperin, kehite vain houkuttelee kuvan esiin ja kiinnite yhdessä esimerkiksi seleenitoonauksen kanssa pysäyttävät prosessin ja säilyttävät kuvan katseltavaksi.

Jos kuvassa on aina nähtävillä kaikki kulunut aika kerroksineen, näitä teoksia valmistaessaan Martti Jämsä näkee mahdolliseksi myös kuvitella millaiseksi ympäröivä maisema on muuttumassa. Hänelle abstrakti valokuva ei menetä todistusvoimaansa menneestä tai tulevasta. Valokuva on Jämsälle aina todiste, arvokas myyttinen esine, jota saa rohkeasti katsoa ja tulkita omista lähtökohdistaan.

Jämsän pimiössä tehtyjen abstraktien kuvien sarjaa jatkava näyttely saa osan nimestään hänen uudesta kuvia ja tekstiä yhdistelevästä teoksestaan Vapaa valuma / Free Runoff, jossa on Jämsän valokuvien lisäksi Kaija Rantakarin runomuotoinen teksti. Kuvat ja runot on painettu kapeaan paperiliuskaan, joka kääritään pahviputkeen. Teoksen julkaisee Hippolyten näyttelyn yhteydessä Antti Nylénin Bokeh-kustantamo.

Martti Jämsä on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti analogiseen mustavalkokuvaan pohjautuvasta ilmaisustaan. Jämsällä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä ympäri Suomen alkaen vuodesta 1982, viimeisimpänä Pimiön valokuvat Mikkelin valokuvakeskuksessa, 2021 sekä Pimiössä Forum Boxissa Helsingissä, 2019. Edellisen kerran Jämsällä oli yksityisnäyttely Hippolytessä vuonna 2017. Martti Jämsältä on julkaistu 12 valokuvakirjaa ja hän on toteuttanut 15 kuvasalkkua tai portfoliota. Siinä missä valokuvakirjat, myös kuvasalkut ja taiteilijakirjat ovat olleet oleellinen osa Martti Jämsän työskentelyä jo vuosikymmenten ajan.

Martti Jämsä
Vapaa valuma – Liquid Density

26.11.–19.12.2021
Valokuvagalleria Hippolyte