Martti Jämsä Fritt flödande - Liquid Density 26.11.–19.12.2021

Fotogalleri Hippolyte

“Jag doppar fotopappret i framkallaren och det börjar mörkna. Jag kan se ett helt århundrade i det: förflutna händelser, outforskade landskap – till och med en aning av rymden som omger oss.” 

Silversalten, som är fästa på ytan av det svartvita fotopappret med hjälp av ett later gelatin, reagerar när de utsätts för ljus. Alla de abstrakta fotografierna på Martti Jämsäs utställning är framkallade i fotografens eget mörkrum utan kamera eller negativ. Tekniken, som även kallas kameralöst fotografi (eng. camera-less photography), skapar bilder endast med hjälp av fotopapper, -kemi och ljus.

För utställningsverken har Jämsä använt sig av gamla, föråldrade fotopapper, varav en del härstammar ända från början av 1900-talet.  Att öppna ett gammalt, oöppnat paket fotopapper känns speciellt och festligt. I Jämsäs tankar har silvergelatinpaprets exponeringsprocess börjat redan vid tillverkningen, då pappren omslöts av förpackningen. Tiden som gått är det som exponerar pappret, framkallaren bara lockar fram bilden och fixermedlet, tillsammans med till exempel selentoningen, är det som stannar processen och bevarar bilden för för beskådning.

Om bilden alltid visar tiden som gått med alla dess lager, så kan Martti Jämsä under arbetsprocessen även föreställa sig hurudant det omgivande landskapet håller på att förändras till. För honom förlorar det abstrakta fotografiet inte sitt bevisvärde av det förflutna eller framtiden. Fotografiet är för honom alltid ett bevis, ett värdefullt mytiskt föremål som man djärvt får betrakta och tolka från sitt eget perspektiv.

Utställningen, som fortsätter Jämsäs serie abstrakta bilder som producerats i mörkrummet, får en del av sitt namn av hans nya publikation, Vapaa valuma / Free Runoff, som kombinerar bild och text. Förutom Jämsäs fotografier består verket av Kaija Rantakaris poetiska text. I samband med utställningen publiceras boken av Antti Nyléns förlag Bokeh.

Martti Jämsä är en fotokonstnär som bor och arbetar i Helsingfors och som är känd för sitt uttryckssätt som baserar sig i det svartvita analoga fotografiet. Jämsä har haft flera separatutställningar runtom i Finland sedan 1982, senast Pimiön valokuvat (sve. Mörkrummets fotografier) på Mikkelin valokuvakeskus 2021 samt Pimiössä (I mörkrummet) på Forum Box 2019. Sin senaste utställning på Hippolyte hade Jämsä år 2017. Martti Jämsä har publicerat 12 fotoböcker och producerat 15 bildportföljer. Precis som fotoböcker har även portföljerna och konstnärsböckerna varit en central del av Jämsäs arbete redan under flera årtionden.

 

Martti Jämsä
Fritt flödande – Liquid Density

26.11–19.12.2021
Fotogalleri Hippolyte

bild: Martti Jämsä, ur serien Liquid Density, 2021