1.–24.4.2016 Miia Autio, Variation of White

Valokuvagalleria Hippolyte

Hippolyte_julistekuva

Miia Aution näyttely Variation of White käsittelee katseen subjektiivisuutta, erilaisuuden ja ennakkoluulojen kohtaamista sekä toiseuden esitystä. Teoskokonaisuuden pääosassa ovat valokuvat, joiden taustalla vaikuttavia teemoja avaa aiheeseen liittyvä dokumentaarinen videoteos.

Esillä olevat valokuvat ovat alkuperäisten kuvien käännöksiä negatiiveiksi. Ensisilmäyksellä kuvat vastaavat katsojan olettamuksia kuvatun kohteen ulkonäöstä, mikä saa hänet sivuuttamaan käänteisen kuvan logiikan. Todellisuus paljastuu vasta lähemmän tarkastelun tuloksena, mutta alkuperäisen kuvan heijastus on nähtävissä myös optisen harhan avulla. Kyseinen harha, negatiivinen jälkikuva syntyy, kun aivot ovat liian hitaat tulkitsemaan silmien välittämää informaatiota.

Samaan tapaan aika ja lähempi tarkastelu voivat muuttaa myös ennakkoluulojamme. Variation of White pyrkii saamaan katsojan kyseenalaistamaan tapaansa muodostaa todellisuutta. Näkemämme ei ole koskaan suoraa esitystä ulkoisesta todellisuudesta vaan kuva muodostuu aina sekä näköaistimme että mielemme yhteisvaikutuksena. Katseen subjektiivisuus tulee esiin, kun ensisilmäyksellä todellisuudeksi oletettu kuva paljastuukin joksikin muuksi.

Miia Aution kuvat ja niiden yhteydessä esitettävä videoteos käsittelevät vähemmistöryhmää, joka kärsii ulkonäköönsä liittyvistä uskomuksista ja niihin perustuvasta syrjinnästä. Video kuvaa heidän toiveitaan ja kamppailuaan tulla hyväksytyksi ja esitetyksi tasavertaisesti valtaväestön kanssa.

Miia Autio (s. 1986) on valmistunut valokuvaajaksi 2015 Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista sekä 2016 Bielefeldin ammattikorkeakoulusta. Hänen teoksiaan on ollut aiemmin esillä ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Aution teos I called out for mountains, I heard them drumming oli aiemmin tänä vuonna Fotofinlandia-ehdokkaana ja se on nähtävillä 30.4. asti Suomen Valokuvataiteen Museon Kotimaa-näyttelyssä osana Poliittisen valokuvan festivaalia.

Autio on taiteellisessa työskentelyssään kiinnostunut tuomaan esille yhteiskunnallisia aiheita niin, että tieto ja ymmärrys syntyvät katsojan ja teoksen välisessä vuorovaikutuksessa. Hän käsittelee teoksissaan identiteetin, vierauden ja kuvan katsomisen teemoja.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

1.–24.4.2016
MIIA AUTIO
Variation of White

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16