31.3.–23.4.2017 Mikko Sinervo, Unfinished Map of Cosmos

Tidal Locking (Europa), 2016 Archival Pigment Print 164 x 124 cm framed ed. 3 + 1
Mikko Sinervon näyttelyssä katsotaan avaruuteen. Taiteilija rakentaa omaa kosmista kartastoaan, joka esittää häntä kiinnostavia avaruudellisia ilmiöitä. Kääpiöplaneetat, Mars ja pimeä aines esiintyvät taiteilijan tulkintoina eri tekniikoin, niin valokuvien kuin installaatioidenkin muodossa.

Mikko Sinervoa kiinnostaa ajan liikehdinnän tarkastelu ja valokuvapohjaiset tekniikat sekä valoherkät materiaalit ovat mahdollistaneet valon häiveiden tallentamisen kuvalliseen muotoon. Tällä hetkellä työskentelyn keskiössä on avaruus ja siihen liittyvät ilmiöt. Avaruuden monimuotoisuus ja rajattomat mahdollisuudet ovat kiehtoneet Sinervoa jo vuosien ajan ja tuoreet teokset pohjautuvatkin suurelta osin taiteilijan keräilemään tieteelliseen materiaaliin.

Hippolytessä Unfinished Map of Cosmos -näyttelyn uusien teosten myötä avaruuden ilmiöiden pohdinta jatkuu. Missä liikkuvat pimeän aineksen rajat? Teokset rakentavat avaruudellista kartastoa, jossa Sinervo eri tekniikoin esittää häntä kiinnostavia avaruudellisia ilmiöitä omina tulkintoinaan.

Sinervon työskentelyssä painottuu teosten syntyprosessi, jossa työhuone toimii taiteilijan observatoriona. Prosessinomaisuus näkyy myös näyttelyssä. Hippolyte Studioon rakentuu installaatio uv-valoyksiköstä ja syanotypiakemialla(*) kyllästetystä paperista, joka valottuu jatkuvasti ilman että kukaan koskaan näkee lopputulosta.

Valokuvan eri tekniikoiden ohella näyttely pitää sisällään muun muassa kipsiteoksia, hapetettuja kuparilevyjä sekä pigmentillä käsiteltyjä valokuvavedoksia. Erilaisin tekniikoin Sinervo luo moni-ilmeisiä teoksia joissa alkuidea asettuu lopulliseen muotoonsa. Ne toimivat olennaisina rakennusaineina taiteilijan luodessa omaa, valmistumatonta, kosmoksen kartastoa.


Mikko Sinervo
on 35-vuotias kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Sinervo on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta 2010. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Näyttelyä ovat tukeneet Helsingin kulttuurikeskus, Paulon Säätiö, Suomen Taideyhdistys, Taiteen keskustoimikunta


* Syanotypia on vanha, yksinkertainen valokuvanvalmistustekniikka. Kahden rautasuolan seoksesta muodostuva valoherkkä emulsio kehitetään vedellä. Lopputuloksena on tyypillisesti sinisävyinen kuva jota voidaan haluttaessa sävyttää. Tekniikan löysi vuonna 1842 englantilainen astronomi ja tiedemies Sir John Herschel.

 

31.3.–23.4.2017
MIKKO SINERVO
Unfinished Map of Cosmos

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16
(kiinni 14.4.2017)

kuva: Mikko Sinervo, Tidal Locking (Europa), 2016