Milja Laurila Nainen. Yli 1000 mustavalkoista valokuvaa ja seitsemän värikuvaa 4.–27.3.2022

Valokuvagalleria Hippolyte

Milja Laurilan näyttelyn teokset pohjautuvat 1930-luvun englanninkieliseen painokseen tietokirjasta Woman. An Historical Gynæcological and Anthropological Compendium. Ensimmäisen kerran saksaksi vuonna 1885 julkaistu yli tuhatsivuinen teos oli aikanaan alansa vaikutusvaltaisimpia tekstejä. Naisen fysiologiaa antropologisesta näkökulmasta kuvaavassa kirjassa on satoja valokuvia alastomista naisista ja lapsista eri puolilta maailmaa. Kirja synnyttää vaikutelman hämmentävästä yhdistelmästä seksuaalista ja tietoteoreettista halua, jonka kohteena olevat naiset ja tytöt esitetään tiedemiesten luonnosta löytäminä näytteinä. Kirjan kuvatekstit kertovat tutkijoiden asenteesta: ”Intialainen tyttö esittelee sulojaan”; ”Tunisialaisen kiinteät, kimmoisat rinnat”.

Näyttelyssä on esillä valokuvia ja ääniteos. Valokuvakokonaisuus Nimeämättömiä naisia (Untitled Women) tutkii katsomista ja katsottavana olemista sekä̈ niihin liittyviä valta-asetelmia. Alkuperäisessä, aikansa tieteellisessä yhteydessä naisten ulkonäön ja vartalonosien yksityiskohtainen arviointi oli kuvien katsomisen keskiössä, mutta Laurilan näyttelyssä katsoja ei näe niitä selvästi kehyslasin alle sijoitetun läpikuultavan paperin sumentaessa näkymän. Mitä lähemmäs kuvaa menee, sitä epätarkempi on vartalon kuva. Milja Laurila kääntää puolestaan huomion naisten silmiin. Kuvien kohteet katsovat paperiin jätetyn aukon läpi tiiviisti kohti katsojaa, kuin kysyen miltä katseen kohteena oleminen tuntuu.

Ääniteos Nainen. Yli 1000 mustavalkoista valokuvaa ja seitsemän värikuvaa koostuu antropologisen tietokirjan alkuperäisistä kuvateksteistä. Kuten Milja Laurilan aiempien näyttelyiden sisältämissä tekstiteoksissa, muodostuu sisältö tässäkin yksittäisistä lauseista, jotka ovat kuin pieniä runoja tai välähdyksenomaisia näkyjä: Mies ja nainen. Aatami ja Eeva; Kahden naisen kivitys; Hedelmällisyystaikuutta. Kyse on edelleen valokuvasta – puuttuvista tai kuvitelluista kuvista, jotka ääni kutsuu katsojan muodostamaan mielessään. Ääniteos on toteutettu yhteistyössä äänisuunnittelija, kuvataiteilija Joonas Sirenin ja näyttelijä Teijo Elorannan kanssa. Se sisältää kuvauksia anatomiasta ja väkivallasta, jotka voivat järkyttää joitakin kuulijoita.

Milja Laurila on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen ohjelmasta 2010. Laurila lähestyy valokuvaa teostensa materiaalina. Häntä kiinnostaa kuvien ja sanojen välinen suhde ja hän asettaa teoksissaan tieteellistä arkistomateriaalia, niin kuvia kuin tekstejä, uusiin konteksteihin. Milja Laurilan teoksia on ollut vuoden 2021 aikana esillä̈ mm. näyttelyissä LACMA-museossa Los Angelesissa, Taidehallissa Helsingissä̈ sekä Paris Photo -taidemessuilla Pariisissa. Hippolytessä hänellä on ollut yksityisnäyttelyt vuonna 2007 ja 2016.

Taiteilijaa on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja näyttelyä Suomen Kulttuurirahasto.

 

Milja Laurila
Nainen. Yli 1000 mustavalkoista valokuvaa ja seitsemän värikuvaa 

4.–27.3.2022
Valokuvagalleria Hippolyte