Mortti Saarnia Allerginen karjapaimen 3.–26.3.2023

Hippolyte Studio

Mortti Saarnian näyttely Allerginen karjapaimen on tarina miehestä, joka pettää miehuutensa ja nousee ikoniksi 1950-luvun suomalaisella maaseudulla. Hän on maataloustyöntekijä, joka on allerginen hevosille. Hän on Marlboro-mainosten ihailija ja haurasta maskuliinisuuttaan viimeiseen asti suojeleva homoseksuaali aikana, jota kutsutaan ‘’sateenkaarisuomen synkimmäksi vuosikymmeneksi’’.

Vaikeasta hevosallergiastaan huolimatta karjapaimen ei suostu luopumaan neuroottisesta, yhteiskunnallisesti hyväksytystä mieskuvasta, vaan hän pyrkii sitä kohti ankarasti paljastaen oman erilaisuutensa fetisoimalla maskuliinisuutta. Allerginen karjapaimen pyrkii olemaan kriittinen katsaus mies- ja maskuliinisuuskuvaan, mutta myös linkki perinteitä noudattavan ja postmodernin maskuliinisuuden välillä.

Näyttämällä 1950-luvun suomalaisen maaseudun elämää campin ja ei-hypermaskuliinisen kuvakerronnan kautta Saarnia pyrkii tarjoamaan katsojalle lisää materiaalia siihen, kuinka taide tarkastelee kansallista identiteettiämme. Näin ollen, tämä eksentrinen hahmo onnistuu rikkomaan rutiininomaisia maskuliinisuuden visuaalisia konventioita.

Näyttely koostuu kehystetyistä valokuvateoksista sekä suurikokoisesta kirjontatyöstä. Teosten materiaaleina on lisäksi käytetty ruuveja ja muita metalliosia. Lisäksi Saarnia työskentelee lavastettujen omakuvien ja lapsuuden albumikuvien parissa.

Allerginen karjapaimen on Saarnian ensimmäinen yksityisnäyttely, joka on aikaisemmin ollut esillä Turun Taidehallissa ja Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella vuonna 2022.

 

Mortti Saarnia (1990) on helsinkiläinen valokuvaaja ja kuvataiteilija, joka käsittelee työssään usein median ja henkilökohtaisen identiteetin välistä suhdetta. Saarnia käyttää taiteensa pohjana tarinoita, sukupuolentutkimusta ja henkilökohtaista kokemustaan. Saarnia on teoriaan nojautuva ja populaarikulttuurista obsessoitunut taiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2016 ja Aalto-yliopistosta Taiteen maisteriksi 2020.

Allerginen karjapaimen kuvien stylisti ja kuvaus-assistentti: Riina Koljonen.

 

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

 

Mortti Saarnia
Allerginen karjapaimen

3.–26.3.2023
Hippolyte Studio