2.–25.9.2016 NIINA VATANEN
Time is a Triangle

Gnomon II

”… Ajan käsitteellä on sisältö vasta maailmankaikkeudessa; aika ennen maailmankaikkeutta on pelkkä sana, joka ei merkitse mitään.”
Stephen Hawking, Ajan lyhyt historia

Valon matka auringosta maahan kestää noin kahdeksan minuuttia. Etäisimmältä paljain silmin havaittavalta galaksilta, Andromedalta, valo matkaa planeetallemme 2,5 miljoonaa vuotta. Valon äärellisen nopeuden tuottamasta viiveestä johtuen, voimme tähtitaivasta tarkastelemalla nähdä suoraan menneisyyteen. Aika on mysteeri, jota on sen alusta saakka yritetty ratkaista niin tieteen kuin taiteenkin keinoin. Syyskuussa Hippolyte Studiossa on esillä Niina Vatasen uusista teoksista koostuva installaatio Time is a Triangle, jonka kussakin osassa toistuu yritys kuvata aikaa ja sen havaitsemista.

Vatanen rakentaa Hippolyte Studioon kokonaisuuden, joka muodostuu valokuvista, videoista ja tekstistä. Näyttelyn nimi viittaa sekä teosten visuaaliseen maailmaan että matematiikkaan, jonka avulla ajan olemusta on yritetty ratkoa jo varhaisesta Egyptistä alkaen. Antiikin kreikan filosofi ja matemaatikko Pythagoras koulukuntineen tutki jatkuvasti luontoa ja sen ilmiöitä yrittäen selittää kaiken matematiikan avulla. Henkilökohtaisella tasolla aikakokemus on matemaattisia yhtälöitäkin monisyisempi, jokaiselle erityinen ja omanlaisensa. Vaikka ihminen on fyysisesti väistämättä aikaan sidottu, on aika kuitenkin ylitettävissä ajatusten tasolla.

Keskeinen elementti Vatasen teoskokonaisuudessa on aurinkokellon viisarina toimiva keppi, gnomon. Eri päivinä ja kellonaikoina kuvatuissa valokuvissa aurinko piirtää kepin heittämän varjon avulla näkymättömän kolmion. Näyttelytilaan tuodun gnomonin tuottama varjo ei sen sijaan liiku. Keinovalon jähmettämänä se osoittaa ainoastaan pysähtynyttä aikaa.

Valokuvassa aika on osa välineelle ominaista luonnetta. Siinä missä kamera pysäyttää ajan sekunnin sadasosiin, poimii video palasia sen virrasta. Näyttelyn valokuvamaiset videot kuvaavat pilvien hidasta muutosta sekä meren loputtomana jatkuvaa liikettä. Videon ja katsojan aika kulkevat samaa tahtia, mikä synnyttää korostuneen kokemuksen ajan kulumisesta.

Time is a Triangle on ajan kappaleista yhteen koottu palapeli, joka tavoittelee tilan, ajan ja paikan kokemusta. Installaatioon liittyvä teksti on kirjailija Marjo Niemen kirjoittama ja se on syntynyt dialogissa taiteilijan kanssa. Näyttelyn toinen osa, Khronos, nähdään Forum Boxissa syksyllä 2017.


Niina Vatanen
on Helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta vuonna 2008. Aikaan, muistiin sekä näkemisen ja havaitsemisen problematiikkaan liittyvät kysymykset ovat olleet keskeisiä jo pitkään Vatasen työskentelyssä. Viime vuosina Vatanen on työskennellyt arkistomateriaalien parissa, mikä on syventänyt entisestään hänen kiinnostustaan näitä kysymyksiä kohtaan.

Vatasen debyyttinäyttely Punainen kirje (ja muita tunnustuksia) oli Valokuvagalleria Hippolytessä joulukuussa 2006. Tämän jälkeen Vatasen töitä on nähty useissa gallerioissa, museoissa ja valokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla mm. Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Englannissa, Pohjois-Irlannissa, Kreikassa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa. Viime vuonna C/O Berlin valokuvamuseo esitteli laajasti Vatasen töitä takautuvassa yksityisnäyttelyssä Beyond the Visible Surface.

Vatanen on julkaissut kaksi kirjaa saksalaisen kustantamon Kehrer Verlagin kanssa: Archive Play (2014) yhdessä Hertta Kiiskin kanssa ja A Room’s Memory/Huoneen muisti (2013). Hänen teoksiaan on mm. Saastamoisen säätiön, Suomen Valokuvataiteen museon ja Valtion taidekokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa Suomessa, Saksassa ja Ranskassa. Vatanen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

2.–25.9.2016
NIINA VATANEN
Time is a Triangle

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10, sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(Kuva: Niina Vatanen, Gnomon II, 2016)