Paula Saraste All things, passing 28.2.–22.3.2020

Hippolyte Studio

Paula Sarasteen All things, passing Hippolyte Studiossa on käsitteellinen teoskokonaisuus faniudesta, ihailusta ja toiveista. Näyttelykokonaisuus pohtii valokuvaa esittämisen ja representaation välineenä, sekä valokuvan erityistä suhdetta todellisuuteen kuten myös johonkin tavoittamattomaan ja lopulta kuolemaan.

Sarasteen lukuisista valokuvista, tekstikatkelmasta ja esineinstallaatiosta koostuva näyttely on loputtoman prosessin tulosta – kuvat ovat kokoelma, josta puuttuu aina jotain. Esillä olevat valokuvat ovat toisintoja lehdissä ja kirjoissa ilmestyneistä dokumentaarisista kuvista, joista on digitaalisella kuvankäsittelyllä osittain tai kokonaan poistettu niiden päähenkilö, John Lennon. Kokoelman teksti, kuvaus muistosta, tuo valokuvan lailla mahdollisen näkökulman menneeseen hetkeen, ja heijastelee Sarasteen suhdetta ”Johniin”. Kokonaisuus muistuttaa unohduksen ja aukkopaikkojen mahdollisuudesta ja merkityksestä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta John Lennonin kuolemasta New Yorkissa. All things, passing tematisoi Lennonin poissaolon: hänestä ei voi enää ottaa kuvaa. Sarasteen kuvat herättävät kysymyksen elollisia olentoja ympäröivän energiakentän, auran olemassaolosta – onko kuvissa havaittavissa Lennonin aura, vaikka hänet olisikin niistä poistettu? Kuten Lennonin ampunut Mark Chapman esti teollaan muita saamasta osaansa ihailemastaan Lennonista, on Saraste ottanut muusikon itselleen poistamalla hänet muiden katseilta. Henkilön lisäksi Saraste on poistanut osasta kuvia myös jäljet poistamisen teosta, omasta työstään. Dokumentaarisen ja eräällä tavalla passiivisen ilmaisuvälineen sijaan voi nykypäivän valokuvan luoja luoda digitaalisen kuvankäsittelyn avulla vaivattomasti oman näkemyksensä maailmasta ja menneestä historiasta.

All things, passing -näyttelykokonaisuudessa mennyt muuntuu ja muuttuu ohimeneväksi. Alkuperäisten valokuvien kohde on kuollut ja tapahtumapaikat menettävät hiljalleen merkityksensä. Lopulta tunteet ja muistot haalistuvat, katoavat tai unohtuvat, muuttuvat osaksi asioiden arkipäiväistä virtaa ajassa. Näyttelykokonaisuudessa yhdistyvät valokuvan peruskysymykset kuolemasta ja kuolemattomuudesta, dokumentaarisuudesta sekä länsimaisessa taidehistoriassa yhä uudelleen esiin nousevasta poissaolon representaation tematiikasta.

Kuvataiteilija ja elokuvantekijä Paula Saraste asuu ja työskentelee Helsingissä ja Berliinissä. Hän työskentelee monialaisesti elokuvan, valokuvan ja performanssin parissa. Sarasteen työskentelyn teemat liittyvät usein rationaalisuuden romahtamiseen, melankoliaan, pelkoon, kontrolliin ja identiteettiin. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemian Tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta vuonna 2016. Saraste on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi HilbertRaum-galleriassa, Berliinissä vuonna 2018 ja 9th Ewha International Media Art Presentationissa, Soulissa vuonna 2016.
www.paulasaraste.com

 

Paula Saraste
All things, passing
Hippolyte Studio
28.2.–22.3.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Paula Saraste, All things, passing, 2015-2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo