Pekka Niittyvirta Monsters, Dark Mills and Angels II 25.10.–18.11.2018

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Pekka Niittyvirran trilogiamuotoisen näyttelysarjan toisessa osassa valokuvateokset, marmoriveistokset ja postimerkit muodostavat installaatiomaisen kokonaisuuden. Sekä Valokuvagalleria Hippolyten että Hippolyte Studion kattavassa näyttelyssä nähdään oikeuslaitoksia, muureja ja fasadeja, kuin myös raunioita ja merenrantoja – rajoja. Näyttelyn valokuvat on otettu muun muassa Senegalissa, Yhdysvalloissa, Palestiinassa ja Mongoliassa. Ne esittävät yhden todellisuuden olematta kuitenkaan dokumentti, ja asettuvat todellisuuden ja mielikuvien välimaastoon. Näyttelyn veistokset yhdistävät valokuvan ajallisuuden sekä dokumentaarisuuden marmorin historialliseen viitekehykseen.

Monsters, Dark Mills and Angels -näyttelytrilogia käsittelee globaalia markkinatalouden kasvua sekä geopoliittisia ja taloudellisia jännitteitä valvonnan, oikeuden ja maiseman kautta. Niittyvirran trilogia muodostaa scifi-kertomuksen maailmanlaajuisesta hedonismista. Ihmiskunta muokkaa ympäristöämme ja sen rakennetta, ilmastoa ja maisemaa, ja samaan aikaan kulttuurimme pyrkii sopeutumaan yhä nopeampaan muutokseen. Niin vallan kuin informaationkin käsite näyttäisi pirstoutuneen, tai paremminkin liudentuneen, eräänlaiseen globaaliin myllyyn. Ikään kuin valta tuotettaisiin jossain kaikkien ulottumattomissa. Paradoksaalisesti erilaiset syy-seuraussuhteet tiedostetaan ja tunnetaan yhä paremmin.

Osa Niittyvirran sarjan valokuvista on digitaalisesti rakennettuja maisemia, osa olemassa olevia rakennelmia tai niiden muunnelmia. Kertomuksen alkuperäiset kulttuurit, paikat ja rajat on suurelta osin häivytetty. Teoksissa luonto on usein rajattu keinotekoisesti rakennettuihin ympäristöihin kuten eläintarhoihin ja delfinaarioihin. Ne tuovat esille sen kuinka luonto nähdään nykypäivänä pelkkänä raaka-aineresurssina tai kaupallistettuna mielikuvatuotteena.

Pekka Niittyvirta (s. 1974, Helsinki) työskentelee installaation, valokuvauksen, videon ja muiden kuvatekniikoiden risteyksessä ylittäen raja-aitoja kokeellisen, käsitteellisen ja dokumentaarisen työskentelyn välillä. Useiden esteettisesti ja sisällöllisesti eroavien projektien kautta Niittyvirta tarkastelee kriittisesti sosiaalisesti rakentuneita todellisuuksiamme. Vuodesta 1999 Niittyvirran teoksia on ollut esillä sekä Suomessa että ulkomailla, yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hänet on valittu Fotofinlandia-finalistiksi vuosina 2004, 2006, 2014 ja 2016. Suomen ympäristötaiteen palkinnon Niittyvirta voitti vuonna 2014. Niittyvirran teoksia löytyy mm. Kiasman, Serlachius-museoiden, HAM:n (Helsingin kaupungin taidemuseon), Pro Artibuksen, The Palestine Museumin, Suomen Taideyhdistyksen ja Valtion taidekokoelmien kokoelmista.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

 

Pekka Niittyvirta
Monsters, Dark Mills and Angels II
25.10.–18.11.2018
Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Pekka Niittyvirta, Untitled (Red Fall)2018, 100 x 130cm
m
ustesuihkutuloste alumiinilla, kehystetty, museolasi