Vieno Motors / Rapia&Valkonen Muistiinpanoja maailman tilasta 5.–28.3.2021

Hippolyte Studio

”Ollaan reissussa Pohjois-Norjan Varanginvuonolla. Ajellaan vuonon kiemuraa rantatietä. Etsitään tietynlaista rantaa. Jotain värikästä pilkottaa, pysähdytään. Kävellään tuulen takia vinossa rantaan. Merivirrat ovat viskanneet maihin jättimäisiä roskia. Paksuja muoviköysiä, rosterisia keittiötasoja, rullaluistimia, muovipulloja ja kuivuneita leviä toisiinsa kietoutuneina ties mistä peräisin, koko ranta täynnä. Ihmetellään näkyä, että onpas! Kerätään auto täyteen Jäämeren roskia, muistiinpanoina maailman tilasta, ja ajetaan etelään, kunnes tulee taas meri vastaan. Emme olleet aiemmin katsoneet ihan lähelle. Jatkoimme muistiinpanojen tekemistä kotirannassa, tuttujen lasten ja nuorten kanssa ja ryhdyimme kuvaamaan.”


Kati Rapian ja Ilona Valkosen yhteistyössä kuvissa esiintyvien lasten ja nuorten kanssa toteuttama Muistiinpanoja maailman tilasta on kuvasarja maailmanlaajuisen kulutuskulttuurin ilmentymistä, sekä sen kokijoista. Mustavalkoisissa muotokuvissa nuoret ihmiset esiintyvät merenrannoilta keräämistään materiaaleista – roskista ja kasveista – tehdyissä päähineissä ja pukineissa. Niiden rinnalla, värikuvissa, hehkuvat muotokuvissa käytetyt roskat luonnollisessa koossaan. Ne ovat suoria dokumentteja, näytteitä ja kirjaimellisia muistiinpanoja siitä, millaisia elävän luonnon ja jätteen yhdistelmiä kuvissa esiintyvä sukupolvi on edeltäjiltään perinyt.

Nuoret kuvattavat ovat itse keränneet asusteidensa materiaalit sekä osallistuneet niiden performatiiviseen rakentamiseen, ja samalla Itämeren rantojen siivoamiseen, Vieno Motorsin(*) hengessä. Lopputuloksena syntyneet ”roskakruunut” ilmentävät ihmisen ympäristöönsä käyttämää valtaa ja aiempien sukupolvien ottamaa lupaa tuhota ympäristöä, piittaamatta siitä että olemassaolomme on täysin riippuvainen maailman muista eliöistä. Kasvi- ja roska-artefaktien hankalahko, mutta samalla ylväs kannatteleminen on tuonut kuviin entisaikojen potreteista tunnistettavan pitkän valotusajan auran, joka tuo mieleen muistumia valokuvahistoriallisesta aineistosta. Katsommekin tässä hetkessä eläviä lapsia ja roskia kuin kuvitteelliset kansatieteilijät jostain kaukaisesta, tuntemattomasta tulevaisuudesta.

Itämeri, ehkä maailman saastunein meri, on yhteydessä Jäämereen, ja sen kautta kaikkiin muihinkin maailman meriin ja rantoihin. Maailman merten roskat ovat täälläkin, erityisesti täällä, erityisen matalalla merellämme. Kati Rapia ja Ilona Valkonen jatkavat muistiinpanojen keräämistä ja kuvaamista paikallisten nuorten kanssa kaikilla Itämeren rannoilla, ja esittävät niitä näyttelyissä rannikkopaikkakunnilla pitkin Suomenniemeä.

(*) Vieno Motorsia voisi luonnehtia vaihtuvajäseniseksi impro-bändiksi, jossa musiikin sijaan valokeilaan nousee visuaalisesti työskentelevien taiteilijoiden käsialat. Vieno Motors toteuttaa tavallisesti anarkofloristisia esityksiä, joissa taiteilijat yhdistelevät yleisön silmien edessä kukkia, kasveja ja muuta löydettyä materiaalia. Esityksissä ja installaatioissa eri taiteilijat yhdistävät kasveja ennakkoluulottomasti ihmisiin ja esineisiin, mikä tuo esiin paitsi havaintoja nykyhetkestä myös uusia futuristisia ehdotuksia. Taidekentän ohella Vieno Motors toimii myös katumuodin ja urbaanin viljelykulttuurin viitekehyksissä.

Kati Rapia on kuvataiteilija, joka tunnetaan sarjakuvista, kollaaseista ja valokuvista, joita hän on esittänyt niin näyttelyissä, kirjoissa kuin tapahtumissa. Rapialle myönnettiin sarjakuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2018, Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki -teoksen julkaisun jälkeen. Vieno Motorsin joukoissa hän on pitkän linjan luottoesiintyjä ja myös kuvannut tilanteita toiminnan alusta asti, notkeasti rooleja vaihdellen. www.katirapia.com

Ilona Valkonen on kuvataiteilija, joka on maalaamisen rinnalla toteuttanut ja tuottanut Vieno Motors -esityksiä vuodesta 2014. Hän on toiminut paitsi Vieno Motorsin priimusmoottorina myös yhtenä esiintyvistä taiteilijoista. Korona-ajan metodilaajennuksena Valkonen ohjasi etäyhteyden kautta Vieno Motors: Delayed Harvest -esityksen Kristiansandiin Norjaan paikallisten taiteilijoiden toteutettavaksi ja osallistui olohuoneestaan kolmipäiväiseen performanssiin kannettava tietokone kyborgikehonaan.  www.ilonavalkonen.com

Kati Rapian työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Ilona Valkosen työskentelyä on tukenut Svenska Kulturfonden.


Vieno Motors/ Rapia&Valkonen
Muistiinpanoja maailman tilasta

Hippolyte Studio
5.–28.3.2021
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva yllä: Vieno Motors/Rapia&Valkonen, Helka wearing Note 2., 2021
installaatiokuvat alla: Milla Talassalo