Rita Jokiranta At the Water's Edges 7.–30.8.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Rita Jokirannan uudessa videoinstallaatiossa At the Water’s Edges (2020) rosoiset tuokiokuvat New Yorkin rannoilta huuhtoutuvat levottomiin vesiin. Kolmivuotisen projektin tuloksena syntyneessä teoksessaan Jokiranta tarkastelee ilmastonmuutoksen ja suurkaupungin suhdetta. Monikanavainen teos haastaa katsojan toteutuksella, jossa kaikkea ei voi nähdä kerralla.

Tutkimusten mukaan suurkaupungit ovat paikkoja, joihin ilmastonmuutos ja sen aiheuttama vedenpintojen nousu tulee vaikuttamaan ensimmäisenä. Paradoksaalisesti ne ovat myös paikkoja, jotka päästöillään kiihdyttävät globaalia lämpenemistä. Jokirannan teoksessaan esimerkkinä käyttämällä New Yorkin kaupungilla on pitkä rantaviiva ja mataline rantoineen se on erityisen altis myrskyille ja tulville.

Valokuvagalleria Hippolyten galleriatilan täyttävässä teoksessa urbaanit maisemat yhdistyvät kaupunkia ympäröiviin vesiin sekä elämään niiden ranta-alueilla. Kuvat muistuttavat osin uhkaavasta vedennoususta tai jo tapahtuneista katastrofeista, kuten hurrikaani Sandysta, mutta myös arkipäiväisistä tapahtumista, joissa ilmastohuolet eivät näy. Teoksen rakenne on episodimainen ilman lineaarista narratiivia, sen sijaan kuvavirtaa ohjaavat  sattuma ja toisto. Jokiranta on tietoisesti halunnut välttää dokumentaarista ja journalistista otetta, mutta kerronnan taustatukena on käytetty tieteellistä materiaalia, kirjoja ja lehtijuttuja.

Teoksen videomateriaali on kuvattu vuosina 2017-2019 New Yorkin Manhattanilla, Brooklynissa, Queensissa ja Bronxissa sellaisilla alueilla, jotka lähivuosikymmeninä ovat suurimmassa tulvavaarassa, ja joihin taiteilija on päässyt kävellen, metrolla, bussilla tai lautalla. Projektin loppuvaiheessa puhjennut covid-19 -pandemia muutti osaltaan teoksen toteutusta. Vaikka näkymät saattavat olla nyt toisenlaisia, ilmastokriisi ei ole kadonnut eikä sitä tule unohtaa.

Rita Jokiranta on mediataiteilija, joka käyttää taiteellisessa työskentelyssään enimmäkseen liikkuvaa kuvaa ja valokuvaa. Viime vuosina Jokiranta on tehnyt lähinnä kokeellisia monikanavaisia videoinstallaatioita. Hänen teoksiaan on esitetty niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä, screening-tapahtumissa, filmifestivaaleilla ja muissa nykytaiteen näyttelyissä Suomessa, muissa Pohjoismaissa sekä muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Jokirannan viimeisimmät näyttelyt nähtiin Galleria Huudossa (In the Minds of Others, 2018; Life as It Flees, 2017) sekä Ahvenanmaan taidemuseossa (It Is Too Late (to Dance), 2019).
www.ritajokiranta.com

Näyttely on saanut tukea Suomen kulttuurirahastolta. Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskuksen näyttöapurahalautakunta sekä Suomen New Yorkin kulttuurisäätiö.

Installaation teknisestä toteutuksesta vastaa Jorma Saarikko/ProAV Saarikko Oy.

Näyttely mediassa:
Helsingin Sanomat 7.8.2020
Helsingin Sanomat 28.8.2020

 

Rita Jokiranta
At the Water’s Edges

Valokuvagalleria Hippolyte
7.8.–30.8.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Rita Jokiranta, still-kuva teoksesta At the Water’s Edges, 2020
kuvat näyttelystä: Rita Jokiranta