Roman Korovin Lives and Deaths 6.–29.8.2021

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Roman Korovinin näyttely koostuu kahdesta erillisestä osasta, jotka jakautuvat Hippolyten molempiin näyttelytiloihin Yrjönkadulla. Galleriassa on esillä oleva osa Lives and Deaths (Elämiä ja kuolemia), josta näyttely on saanut nimensä, hyödyntää absurdia lähestyessään eksistentialistista aihettaan; elämän ja kuoleman syklistä prosessia, jota nämä ”ensimmäiset” ja ”viimeiset” tapahtumat kehystävät. Hippolyte Studioon sijoittuva toinen osa, My Family Photo Album (Perhealbumini) koostuu perhealbumin otoksia muistuttavista kuvista, joita vielä lähimenneisyydessä oli tapana tallentaa valokuva-albumiin muistoksi tärkeistä elämäntapahtumista ja virstanpylväistä.

Lives and Deaths -sarjan päähenkilöt ovat keskellä jokapäiväistä elämää, ja toisinaan myös kuolemaa. Yksi sarjan keskeisistä hahmoista on mies nimeltään Kaspars, joka itsemurhan jälkeen siirtyy ”toiselle puolelle”. Toinen puoli ei kuitenkaan ole niin erilainen kuin ”tämä puoli”; ehkä hieman taianomaisempi, mutta silti hyvin samanlainen. Kun Korovinin muut hahmot, Zane, Zinaida, Olga ja Pekka käyvät läpi arkisia toimiaan selkäkipujen, varastettujen ja löydettyjen autojen keskellä, syksyllä lehtiä haravoiden ja keväällä koivun mahlaa keräten, heidän elämänsä ja kuolemansa kiertyvät jokapäiväisten asioiden ja tapahtumien ympärille. Kuvien hahmoilla on yksilölliset nimet ja henkilöhistoriat, mutta toisaalta kukin heistä saattaisi myös olla katsoja itse, ja päinvastoin.

Näyttelyn toisessa osassa, My Family Photo Album (Perhealbumini), kuvitteellinen valokuva-albumi koostuu lapsen näkökulmasta kuvatuista otoksista, jotka kertovat syntymän, rakkauden, menetyksen ja kuoleman tapahtumista. Lapsen elämä sekä sitä edeltävät ja seuraavat vaiheet eivät ole erillisiä segmenttejä, vaan yksittäinen matka, jossa kaikki on albumiin tallentamisen arvoista. Albumikuvien päähenkilöt eivät kuitenkaan ole inhimillisiä olentoja, vaan ne tarjoavat katsojalle lisäharppauksen mielikuvitusmaailmaan. Tässä perhealbumissa tyyny voi olla lapsi, valopylväs – isä, pahvilaatikko – auto siinä missä lumikokkareet pensaan oksilla ovat vierailulle saapuneita kaukaisia sukulaisia.

Näyttelyssä valokuvalla välineenä on keskeinen rooli. Roman Korovinin teokset kannustavat meitä sivuuttamaan hetkeksi totutut tavat lukea valokuvaa narratiivin välineenä hänen hyödyntäessään sen kykyä siirtyillä todellisen ja rakennetun välillä luodakseen fiktiivisiä maailmoja ja mahdollistaakseen niiden katsomisen ikään kuin ne olisivat todellisia. Lives and Deaths -osassa suunnanmuutokset näyttelyn symmetrian ja lineaaristen lukusuuntien – vasemmalta oikealle tai alusta loppuun – keskellä auttavat muokkaamaan merkityksiä ja aikaansaamaan käännöksiä, jotka jälleen synnyttävät toisenlaisin kuvia; uusia allegorioita tai symboliikkaa. My Family Photo Album -osiossa Korovin luo joukon hahmoja, joissa elottomat esineet viittaavat sellaiseen uuteen järjestelmään ja asioiden suhteisiin, jotka mahdollistavat vaihtoehtoisten tarinoiden kertomisen ja herättävät erilaisia ​​tunteita suhteessa totuttuun. Teoksillaan Korovinin näyttely ehdottaa, että ehkä ympäröivä maailma oikeasti on maaginen ja myös kuvitellut asiat voivat olla todellisia.

Roman Korovin on kuvataiteilija, joka työskentelee tällä hetkellä Riikassa Latviassa. Hän käyttää taiteellisessa työssään lukuisia eri ​​välineitä, kuten maalausta, valokuvaa, videota, piirtämistä, luonnostelua, veistoksia ja ready-made esineitä – mitä tahansa mikä auttaa häntä välittämään haluamansa idean katsojalle. Roman Korovin on uransa aikana pitänyt 10 yksityisnäyttelyä Latviassa ja hänen teoksiaan on nähty laajasti ryhmänäyttelyissä Tanskassa, Virossa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Liettuassa, Venäjällä, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa. Lives and Deaths on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Latvian ulkopuolella ja hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Roman Koronin tekee yhteistyötä Riikassa sijaitsevan Māksla XO gallerian kanssa, jossa hän piti edellisen yksityisnäyttelynsä Road Between a Pine Tree and a Bush vuonna 2020. Viime aikoina hänen teoksensa ovat olleet mukana myös Copenhagen Photo Festivalilla Tanskassa (2020) ja Rotterdam Photo Festivalilla Alankomaissa (2020).

romankorovin.comwww.makslaxogalerija.lv

kuva: Roman Korovin, Birth sarjasta ”Zane’s Death Day”, 2016

Roman Korovin
Lives and Deaths

6.–29.8.2021
Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Avoinna ti-pe 12–17, la-su 12–16