Sanne Katainen Peace Dance 1.–24.3.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

Sanne Kataisen samannimiseen valokuvakirjaan perustuva näyttely on hetkellisten arjen kohtaamisten ylistys. Katainen on 25 vuoden ajan dokumentoinut arkeaan filmille ja palannut kuvaamiensa ruutujen äärelle myöhemmin. Luomastaan materiaalista hän on koostanut kirjaansa kokonaisuuksia, joissa yksittäiset valokuvat saavat yllättävissä rinnastuksissa uusia merkityksiä. Valokuvat puhuvat omaa kieltään antamatta yksiselitteisiä vastauksia. Ilman tekstiä kuvat ovat vapaita katsojan erilaisille tulkinnoille.

Nimen Peace Dance taustalla on Kataisen 13-vuotiaana ottama valokuva, jossa esitetään taiteilijan luokkatovereineen kehittämää Piis-tanssia. Koreografisesti yksinkertaista tanssia pystyi tanssimaan kuka tahansa: rauhanmerkkiä heilutetaan ylhäältä alas, jalat leveässä haara-asennossa antamassa rytmiä käsien liikkeelle ja huutaen tanssin lopussa yhtäaikaisesti: ”Piis!” Tanssin ytimestä kumpuava turhantärkeän vakavuuden harteilta karistava älyvapaa leikkimielisyys on yksi Kataisen työskentelyfilosofioista.

Valokuvagalleria Hippolytessä nähtävä teoskokonaisuus on sekoitus lapsen, nuoren ja aikuisen näkökulmaa. Katainen on tallentanut ajan ilmiöitä, yhteisöllisyyttä ja nuoruuteen liittyvää fyysistä itseilmaisua tavalla johon on helppo samaistua. Kokonaisuus maalailee tunnetiloja tavanomaisesta mystiseen, kepeästä syvälliseen ja onnesta melankoliaan. Sen henki on sama kuin Piis-tanssissa vuonna 1993: viihdyttävä, absurdi ja helposti lähestyttävä. Eräänlaisena sukupolvikokemuksenakin tulkittava näyttely sisältää yksinkertaisen viestin: rauhaa!

Sanne Katainen (s. 1980) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen osastolta. Kataisen Peace Dance -kirja julkaistiin vuoden 2018 lopussa ja sitä on saatavilla Hippolyten kirjakaupasta.

Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat
Hufvudstadsbladet
Maaseudun tulevaisuus

 

TAPAHTUMA NÄYTTELYSSÄ
Välähdyksiä vuosituhanteen vaihteesta
Keskustelutilaisuus taiteilija Sanne Kataisen ja sosiologi Mikko Piispan kanssa
Torstaina 21.3.2019 klo 17.30–18.30
Valokuvagalleria Hippolyte

Tervetuloa kuuntelemaan kun 1980-luvun lapset valokuvataiteilija Sanne Katainen (s. 1980) ja sosiologi Mikko Piispa (s. 1983) vaihtavat poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä ajatuksia lapsuudesta ja nuoruudesta 1990- ja 2000-lukujen Suomessa, yksilön vapauksista ja vastuista, matkustamisesta ja kansainvälistymisestä nuorten polvien jakamina kokemuksina sekä ihmisen paikasta epävarman tulevaisuuden edessä. Pohdinnat rakentuvat suhteessa Sanne Kataisen valokuvakirjaan Peace Dance sekä samannimiseen näyttelyyn Valokuvagalleria Hippolytessä.

Tapahtuma järjestetään suomeksi ja keskustelua moderoi Valokuvagalleria Hippolyten ja Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri yhdessä näyttelykoordinaattori Darja Zaitsevin kanssa. Sanne Kataisen näyttely Peace Dance on esillä Valokuvagalleria Hippolytessä 1.–24.3.2019. Mikko Piispan viimeisin teos Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta ilmestyi elokuussa 2018 (Teos).

 

Sanne Katainen
Peace Dance
Valokuvagalleria Hippolyte
1.–24.3.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Sanne Katainen, Nimetön sarjasta Peace Dance, 2018