Sebastian Reis The Ground Wherein We Have Been Laid 24.11.–17.12.2023

Valokuvagalleria Hippolyte

Sebastian Reisin näyttely The Ground Wherein We Have Been Laid Valokuvagalleria Hippolytessä on lähestymistavaltaan arkeologinen ja tutkii toisenlaista näkökulmaa elämämme representaatioihin. Reis nojautuu käsitteellisesti museoiden edeltäjään, joka tunnetaan saksalaiselta nimeltään Wunderkammer eli kuriositeettikabinetti. Outojen ja epätavallisten esineiden keräämiseen ja esittelyyn tarkoitettu kaappi tai huone heijasteli maailmankuvaa, jossa historia, taide, luonto ja tiede olivat kaikki yhtä. Tarkastelleessaan tätä keräämisen muotoa, joka yhdistää ja esittelee eri alkuperän ja merkityksen omaavia esineitä, Reis tutkii myös jälkiä, jotka nykyihmiset jättävät jälkeensä. Tähän liittyy ajatus, että esinevalikoima voi laajentaa käsitystämme todellisuudesta. Siten Reisin näyttely tarkastelee myös yrityksiämme tutkia ja tulkita menneiden kulttuureita ja yhteiskuntia niiden jättämien jälkien perusteella nykyajassa.

Näyttelynsä perustana Sebastian Reis käyttää kävelyreittiensä varrelta löytämiään pienesineitä ja kappaleita. Nämä pienet osaset jäljennetään ja suurennetaan valokuvan keinoin, minkä jälkeen ne väritetään, leikataan irti ja yhdistetään puusta ja metallista tehtyihin erikokoisiin rakenteisiin. Teokset leikittelevät kuvan kaksiulotteisuuden ja kolmiulotteisen vaikutelman välisellä jännitteellä. Laajempia ajallisia jaksoja tarkastellessa Reis viittaa eri aikakausien estetiikkaan. Hänen rakentamansa vitriinit muistuttavat historiallisista esillepanon tavoista, gallerian seinille kiinnitetyt suurikokoiset vedokset puolestaan valokuvauksen varhaisista menetelmistä. Kuvissa nähdään kivimurskasta, mudasta ja hiekasta rakentuvia katoavia maisemia, joiden välityksellä Reis pohtii arkisen ympäristömme jatkuvaa muutosta.


Sebastian Reis
(s. 1985, Itävalta) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan valokuvausta, maalausta ja veistoksellisia elementtejä. Teosten subjektiiviset kokemukset ovat syntyneet kulttuurihistoriallisten ja taidehistoriallisten tapahtumien synteesinä. Taiteilija tutkii teoksissaan usein monumentaalisuuden ja katoavaisuuden välistä ristiriitaa. Reis on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta, minkä lisäksi hän on opiskellut Leipzigin taideakatemiassa Saksassa. Reisin teoksia on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Sebastian Reisin työtä ovat tukeneet Olga ja Vilho Linnamon Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

 

 


Sebastian Reis

The Ground Wherein We Have Been Laid
24.11.–17.12.2023
Valokuvagalleria Hippolyte

 

kuva: Sebastian Reis, The Ground Wherein We Have Been Laid