Shoji Kato Mountains and Valleys 29.9.–22.10.2017

Valokuvagalleria Hippolyte

Shoji Katon näyttely tarkastelee tarvettamme rakentaa monumentteja. Hippolytessä monumentit ovat läsnä yhtenä installaationa joka koostuu valokuvista, teoksista paperilla, äänestä, listoista ja rakennetusta elementistä. Vaikka installaatio asettuukin teatraaliseen ympäristöön, aiemmin elokuvateatterina toimineeseen galleriatilaan, se ei kuitenkaan sisällä selkeitä näyttelijöitä, tarinoita tai dramatiikkaa. Kaiken peittyessä ohueen usvaan, katsoja kohtaa sekä hämmennyksen että ymmärryksen hetkiä.

Shoji Kato on tutkinut monumentteja sekä geometrisinä toimijoina että yhteistyön jälkinä ja välikappaleina. Monumenttien syntyprosessi tuo ihmisiä yhteen, joskus samalla muita vastaan. Katsoessaan monumentteja geometrisinä muotoina, joilla on oma toimijuutensa, Shoji Kato kokee tavoittavansa alueita joille ei muutoin ole pääsyä. Näyttelyn nimi, Mountains and Valleys (Vuoret ja laaksot), viittaa origamin harjoittamiseen liittyvään paperin taittamiseen. Taitteessa kaksi puoliskoa kohtaa ja yhdistyy. Taiteilijalle taitoksen paikka on teko joka paitsi luo narratiivin myös edustaa hyväksymättömän tai tavoittamattoman hyväksymistä. Yhteisymmärryksen kohtien löytäminen hälventää minän yksilöllisyyden ja meidän yhteisöllisyyden rajoja.

Monumentit voivat toimia sekä yhteisöllisyyden että tuhovoiman symboleina, samalla kun niiden merkitys voi historian saatossa muuttua dramaattisestikin. Monumentaalisuutta tutkiessaan näytteöu keskittyy kysymykseen: kuinka elää yhdessä erilaisista ajattelutavoista huolimatta? Näyttelyasetelma kannustaa katsojaa näkemään yli ilmeisen ja kuulemaan sanomatta jääneen.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus sunnuntaina 8.10. klo 15. Keskustelukielenä englanti, lue lisää…

Shoji Kato on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Hän on suorittanut Kuvataiteen tohtorin tutkinnon (KuT) Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä näyttelyissä vuodesta 2000 alkaen ympäri maailmaa. Shoji Kato käsittelee taiteellisessa työskentelyssään etäisyyttä ja läheisyyttä yhteisten liikkeiden ja yksilöllisten hetkien välillä. Ne esiintyvät, tai nähdään, usein jäljissä ja sommitelmissa. Abstraktit ideat ja esittävät muodot käyvät luontevaa vuoropuhelua Katon vaihtuvien näkökulmien, muuttuvien mittakaavojen ja häilyvän ajallisuuden kanssa. Hänen aiheitaan ovat subjektiivisuuden ‘paikat’ tai metasijainnit sekä tavat, joilla ne ilmenevät ja katoavat.

Shoji Katon edelliset yksityisnäyttelyt ovat olleet Forum Boxissa 2015 sekä Helsingin Taidehallin studiossa 2014. Hänen teoksiaan on ollut myös mukana ryhmänäyttelyissä viime vuosina esim. Saksassa (Samuelis Baumgarte Galerie, 2017) ja Singaporessa (Taksu Gallery, 2014). Hippolytessä nähtävä Mountains and Valleys jatkaa Shoji Katon “My Marks” nimen alla kulkeneiden näyttelyiden sarjaa, joista ensimmäinen nähtiin jo vuonna 2008 Galleri Bergmanissa Helsingissä. Katon teoksia on hankittu useisiin julkisiin kokoelmiin Suomessa, mm. Valtion taidekokoelma, sekä Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmat.

Kiitos: Taiteen keskustoimikunta

29.9.–22.10.2017
SHOJI KATO
Mountains and Valleys

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16