1.–24.9.2017 Susanna Kesänen, Vihreä talo

Sarjasta Vihreä Talo. Tekniikka: Kollaasi. Millimetripaperi, lasertuloste, teippi. Koko: 21 x 29,7 cm. Vuosi: 2015.

Susanna Kesäsen näyttelyn lähtökohtana on hänen isotädilleen aiemmin kuulunut vanha sukutalo. Valokuvien, piirustusten ja kollaasien muotoja ottavien teosten kautta Kesänen käsittelee suhdettaan seutuun ja paikkaan, josta on jo itse muuttanut pois jo vuosia sitten. Talo edustaa jotakin pysyvää, sidettä aikaan ja paikkaan.

Vaatimattoman hirsitalon rakensi Susanna Kesäsen isoisän isä perheelleen 1800-luvun lopulla. Kesästä ennen pienessä vihreässä talossa asunut isotäti eli siellä koko elämänsä, jota kesti yli sata vuotta. Taiteilijan omaan elämään on puolestaan liittynyt väliaikaisuutta ja kiinnittymättömyyttä, elämää kymmenessä eri osoitteessa. Sukutaloon liittyy kokemus alkuperästä ja jonnekin kuulumisesta, mutta toisaalta se on myös herättänyt kysymyksiä siitä tunteeko paikan siltikään omakseen.

Näyttelyn teoksissa Kesänen lähestyy talon synnyttämiä ristiriitaisia kuulumisen ja ulkopuolisuuden tunnelmia, joita se hänessä on synnyttänyt. Teokset yhdistelevät niin valokuvaa, piirrosta kuin kollaasia. Eteisestä löytyneiden talvitakkien kuvien päällä oleva lyijykynän piirrosjälki toistuu lattiapintaa vasten hangatuissa frottaaseissa. Sekä katseleminen että kokeminen ja koskettaminen tulevat kuviksi eri tekniikoiden kautta. Piirtäminen on kosketusta pinnan ja materiaalin kanssa, kun taas valokuvaaminen toistaa kohteensa kauempaa katsellen.

Susanna Kesänen viimeistelee parhaillaan opintojaan valokuvataiteen maisteriohjelmassa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Sivuaineina hän on opiskellut kuvitusta ja sarjakuvaa. Vihreä talo on Kesäsen ensimmäinen yksityisnäyttely, ja on osa maisterin opinnäytettä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmaan.

1.–24.9.2017
SUSANNA KESÄNEN
Vihreä talo

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Susanna Kesänen, sarjasta Vihreä talo, 2015