Taiteilijaryhmä SIKT Painottomia asioita 27.11.–31.1.2021

Valokuvagalleria Hippolyte

kuva yllä: stillkuva videoteoksesta Natt i Parken, 2020

Kuvataiteilija Ylva Holländerin ja elokuvalavastaja Marjaana Rantaman muodostaman Taiteilijaryhmä SIKTin teoskokonaisuus Painottomia asioita esittelee tekijöiden teokset Painottomuus ja Ilmatila installoituna galleriatilaan. Näyttely tutkii rakkautta, yksinäisyyttä ja kaipausta – tunteita ja ilmiöitä, joilla ei ole painoa, mutta jotka ovat silti äärimmäisen painokkaita. Painottomuus-­lyhytelokuvatrilogiassa kuljetaan kirurgin leikkaushuoneesta Mantsurian vuorten yli suoralla lennolla kuuhun.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevan näyttelyn tyyli on absurdi ja tekijöiden asenne leikkisä. Lyhytelokuvat nähdään integroituna suureen lavastettuun vuoristoon, jonka eteen galleriakävijä istutetaan lentokoneen matkustamoon. Elokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään pienoismallikokonaisuus Ilmatila, joissa valkokankaalta tutut hahmot jatkavat elämäänsä.

Teoksessa Natt i Parken aaltoileva valssi tahdittaa kahta astronauttia, jotka kulkevat vieraan planeetan öisessä maisemassa etsien jotain. Outoa ympäristöä tunnustellen he aistivat sen jonkin tuoksun mullassa, kastemadoissa ja teollisuusalueen laidalla. Lopulta puiston huumaava tuoksu lumoaa heidät ja onnellisina muukalaiset jatkavat matkaansa avaruuden äärettömyydessä. Elokuvan Elämän uni tapahtumapaikka on unenomainen matkustajakoneen sisätila. Mantsurian vuoriston yläpuolella kapteeni laulaa matkustamolle perheen, läheisyyden ja rakkauden kaipuustaan. Trilogian viimeisessä osassa, Die Chirurgin, leikkaussalissa paleleva kirurgi lähtee maailmalle etsimään rakkautta. Discon, valssin ja ambient-musiikin tahdittamana hän matkaa Hampurista Kuuhun, mutta avaruudessakin kirurgi jää yksin.

Taiteilijaryhmä SIKTin työskentelyn lähtökohtina ovat paikallisuus ja käsityöläisyys. Tekijöiden yhteistyö alkoi vuonna 2015 musiikillisista kokeiluista ja Finsk Filmindustri -yhtyeen perustamisesta – ilman aiempaa kokemusta soittamisesta tai säveltämisestä. Tunteiden, asioiden ja ilmiöiden aineettomuutta ja painottomuutta tarkastellessaan Holländer ja Rantama ovat lähteneet liikkeelle äänestä. Kuten visuaalisille taiteilijoille tuttu valo, on ääni myös aineetonta aaltoliikettä. Mikä olisikaan ollut luontevampaa jatkoa prosessille kuin tarttua kameraan? Näin alkoi syntyä tarinoita, joiden avulla tekijät ryhtyivät käsittelemään inhimillisen kokemuksen painottomuuksia. SIKTin periaatteeksi on muodostunut omien tekemisen tapojen ja estetiikan oletusarvojen tarkastelu sekä osaamisen sovittaminen tekijöille vieraampiin ilmaisumuotoihin. Taiteilijaduon toiminta on myös kunnianosoitus taiteen valtainstituutioihin anarkistisesti suhtautuvalle ITE-taiteelle (lyh. itse tehty elämä). Elokuvat on pääsääntöisesti kuvattu matkapuhelimilla taiteilijoiden työhuoneilla tai niiden välittömässä läheisyydessä Porvoossa.

Kuvataiteilija Ylva Holländer on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1979 ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin, viimeisimpänä yksityisnäyttelyt Galleria Forum Boxissa (2019) ja Porvoon Taidehallissa (2020). www.ylvahollander.com

Lavastaja Marjaana Rantama on toiminut visuaalisena suunnittelijana sekä teatterissa, mutta ennen kaikkea suomalaisissa elokuvatuotannoissa. Hän on valmistunut lavastajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 1991.  www.marjaanarantama.com

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Taiteilijoiden työskentelyä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, AVEK ja Suomen kulttuurirahasto.


Taiteilijaryhmä SIKT
Painottomia asioita
Valokuvagalleria Hippolyte
27.11.2020–31.1.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

 

haastatteluvideo, kuvaus ja editointi: Joonas Ahlava
installaatiokuvat näyttelystä: Milla Talassalo