Konstnärsgruppen SIKT Tyngdlösa motiv 27.11.–31.1.2021

Fotogalleri Hippolyte

Utställningen Tyngdlösa motiv, är skapad av konstnärsgruppen SIKT, som består av bildkonstnär Ylva Holländer och filmscenograf Marjaana Rantama, de visar sin filmtrilogi Tyngdlöshet och verket Luftrum som installationer i galleriet. Utställningen granskar kärlek, ensamhet och saknad. Känslor och fenomen som saknar fysisk vikt, men som trots det är ytterst viktiga. I triologin Tyngdlöshet tas vi med på en resa från kirurgens operationssal över bergen i Manchuriet i en direktflygning till månen.

Stilen på utställning som visas i Fotogalleriet Hippolyte är absurd och attityden är lekfull. Kortfilmerna visas integrerade i en stor iscensatt bergstrakt. Framför den placeras galleri besökaren i ett flygplans passagerarutrymme. I verket Luftrum fortsätter personerna från filmerna sina liv i en miniatyrvärld.

I filmen Natt i Parken anger en böljande vals takten för två astronauter, som går i det nattliga landskapet på en främmande planet medan de letar efter något. De famlar i den konstiga omgivningen och förnimmer doften av något i mullen, i daggmaskarna och i utkanten av ett industriområde. Slutligen hänförs de av parkens berusande doft och så fortsätter främlingarna sin färd lyckliga i rymdens ändlöshet. Filmen Livets dröm utspelar sig inne i ett drömlikt passagerarplan. Ovanför Manchuriets bergstrakt sjunger kaptenen för passagerarna om sin längtan efter familj, närhet och kärlek. I trilogins sista del Die Chirurgin åker en kirurg som fryser i operationssalen ut i världen för att söka kärleken. I takten till disco, vals och ambientmusik reser hon från Hamburg till månen, men även i rymden förblir kirurgen ensam.

Utgångspunkten för Konstnärsgruppen SIKT är lokal förankring och hantverk. Konstnärernas samarbete började 2015 med musikaliska experiment och grundandet av gruppen Finsk Filmindustri – trots att båda var utan tidigare erfarenhet av att spela och komponera. Holländer och Rantama har börjat granskandet av känslornas, tingens och fenomenens viktlöshet med ljud, via rytmer, melodier samt tyngdlösa och osynliga ljudvågor. Ljudet och ljuset är immateriella rörelser, följande steg var att ta tag i kameran. Via den började berättelserna som behandlar tyngdlösa mänskliga erfarenheter utformas. SIKTs princip har blivit att granska både sina egna handligs sätt och estetikens uttrycksformer, samt att anpassa sin kunskap till uttrycksformer som är mer främmande för skaparna. Med sin anarkistiska inställning till konstens maktinstitutioner är konstnärsduons verksamhet även en hyllning till outsiderkonst. Filmerna har huvudsakligen spelats in med mobiltelefoner i konstnärernas arbetsrum i Borgå eller i den omedelbar närheten.

Bildkonstnären Ylva Holländer utexaminerades från Finska Konstakademiens skola 1978 och har deltagit i flera grupp- och separatutställningar, av vilka Forum Box (2019) och Borgå Konsthall (2020) är hennes senaste. www.ylvahollander.com 

Scenograf Marjaana Rantama har arbetat som visuell planerare i filmproduktioner, men även inom teater. Hon utbildades till scenograf från Konstindustriella högskolan 1991. www.marjaanarantama.com

Utställningen har fått understöd av Centret för konstfrämjande. Konstnärernas arbete har fått understöd av Svenska Kulturfonden, AVEK och Finska Kulturfonden. 

 

Konstnärsgruppen SIKT
Tyngdlösa motiv
Fotogalleri Hippolyte
27.11.2020–31.1.2020
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

foto: SIKT, still-bild från Natt i Parken, 2020
fotogalleri från utställningen: Milla Talassalo