2.–31.7.2015 Teemu Kivikangas, The Aleph

Valokuvagalleria Hippolyte

screenshot_1rgb

Heinäkuussa Valokuvagalleria Hippolytessä nähtävä Teemu Kivikankaan The Aleph on kokeellinen, vuorovaikutteinen installaatio, joka perustuu argentiinalaisen Jorge Luis Borgesin novelliin El Aleph vuodelta 1949. Tietokonepelien tekemiseen tarkoitettua pelimoottoria käyttäen rakennettu tilallinen essee pyrkii tutkimaan pelien taiteellisia mahdollisuuksia. Pelimaailmoille tyypillisen vauhdin korvaa teoksessa pysähtynyt tila ja toiminnan tilalla on katsominen ja löytäminen.

The Aleph on alakuloinen kertomus ajasta ja katoamisesta, kolmiodraama jonka näyttelijöistä ei yksikään ole enää läsnä. Borgesin novellissaan kuvaama “Alef” on piste, josta käsin voi nähdä kaiken, kaikkialla, milloin tahansa. Eräs Borgesin tarinan henkilöistä rakentaa Alefin avulla ensyklopedistä kuvaa maailmasta, täydellistä arkistoa.

Kivikankaan The Aleph tutkii kuvan ja näkemisen sekä tarkkailun ja tallentamisen historiaa. Katsoja vaeltaa teoksen virtuaalimaailmassa kartanossa, jossa Alefin väitetään sijainneen. Katsoja ei sitä ehkä rakennuksesta löydä, mutta samaan aikaan itse kartano elää, kuten Alef, useissa aikatasoissa. Myös tarinan henkilöt nähdään vain vanhoissa kuvissa. Henkilöt – erityisesti draaman polttopisteenä toimiva Beatriz – on koottu lukemattomista, eri aikoina eläneistä, todellisista ihmisistä.

Teknisellä tasolla teos tarkastelee todellisuuden, kuvan ja virtuaalisen suhdetta. Virtuaalimaailma ja henkilökuvat on rakennettu tuhansista valokuvista, jotka on koottu tekijän omista tai julkisista, tekijänoikeusvapaista arkistoista.

Työ pohdiskelee myös pelaamisen performatiivista ulottuvuutta. Teosta voi pääruudulta ohjata vain yksi katsoja kerrallaan, jolloin tästä tulee eräänlainen esiintyjä, tarinan kertoja ja sen päähenkilö. Muut katsojat voivat silti tutkia teosta myös muilta galleriaan sijoitelluilta ruuduilta, ikään kuin Alefin kautta.

Teemu Kivikangas on helsinkiläinen mediataitelija ja pelisuunnittelija. Viime aikaisissa gallerianäyttelyissään MUU Galleriassa, Titanik-galleriassa ja Galleria Huudossa hän on tutkinut digitaalisten pelien ja kuvataiteen rajapintoja. Kivikankaan valokuvia ja kokeellisia elokuvia on esitetty festivaaleilla ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Kivikangas on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopisto) Medialaboratoriosta.

Näyttelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.

 

2.–31.7.2015
Teemu Kivikangas
THE ALEPH

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ma–pe 12–16, la–su kiinni