Thanasis Trouboukis The Shell 7.–30.1.2022

Hippolyte Studio

videoinstallaatio: Thanasis Trouboukis
kuratointi: Danai Anagnostou
yleisöohjelma: Marianne Savallampi

Voivatko rakennukset olla älykkäitä? Jos voivat, miten ne mahtavat tulevaisuudessa muistaa meidät?

The Shell on videoinstallaatio, joka perustuu olettamukseen, että tulevaisuudessa rakennukset sisältävät tekoälyä. Se tutkii niin tieteellisiä kuin spekulatiivisia linkkejä arkkitehtonisen ja kehomuistin välillä kuvaamalla luovasti ”älykkäitä” tiloja.

Teoksen kuvaama paikka vie katsojan keskelle nestemäistä tarinaa. Jäähdytystornin arkkitehtuuri vääristyy, kun sen äänimaisemaa ja visuaalisuutta muokataan. Torni tuntuu kehittäneen oman tekoälynsä; reagointi- ja havaintokyvyn muita olentoja ja niiden käyttäytymistä kohtaan. Teos piirtää simulaatiota järjestä ja herkkyydestä, jossa betoniset, muuttumattomat rakenteet hiljalleen pehmenevät, muokkautuvat ja kehittyvät. Se kuvittelee puolifiktiivisen älykkään tilan, joka ilmentää rakennusten ja niitä ympäröivien ekosysteemien sanatonta viestintää.

Teos kyseenalaistaa ihmisen, tekoälyn ja jälkiteollisen maiseman välisiä symbioottisia ja antagonistisia siteitä.

Thanasis Trouboukis tutkii elokuvaa fiktion ja dokumentin välisellä rajalla. Hänen työskentelynsä kyseenalaistaa muistin, todellisuuden, unelmat ja niiden välisen epäselvyyden. Hänen lyhytelokuvansa ovat osallistuneet useisiin kansainvälisiin elokuvafestivaaleihin ja taidenäyttelyihin.

Danai Anagnostou on Helsingissä toimiva tohtoriopiskelija ja tuottaja. Hän on yksi Kenno Filmin perustajista sekä Society of Cinema -ohjelman kuraattori Museum of Impossible Formsissa, Helsingissä. Vuonna 2020 Anagnostou aloitti tohtoriopinnot Aalto-yliopiston elokuva-, televisio- ja lavastustaiteen korkeakoulussa, jossa hän tutkii erilaisia hybridimalleja tuotannon, kuratoinnin ja opetuksen yhdistämiseen elokuvanteon alalla.

Marianne Savallampi on helsinkiläinen taidehistorioitsija ja kuraattori. Hän on suorittanut taidehistorian maisterin tutkinnon Glasgow’n yliopistosta, Iso-Britanniasta, ja kuratoinnista Aalto-yliopistosta. Tällä hetkellä hän toimii Museum of Impossible Formis taiteellisena johtajana Kontulassa, Helsingissä. Hänen praktiikkansa asettuu taiteen, politiikan ja aktivismin risteyksiin keskittyen erityisesti feminismiin ja queer-kysymyksiin.

Näyttelyä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK. Taiteilija ja kuraattori kiittävät Delphine Duezia ja Valentin Leblancia (White Boat Pictures) sekä Laura Boxbergia (Suomen Benelux-instituutti).

 

Thanasis Trouboukis
The Shell

Hippolyte Studio
7.–30.1.2022