3.–26.3.2017 Tiina Palmu, Rasskaztšitsa

Kuva1

Tiina Palmun kaksikanavaisessa videoteoksessa Rasskaztšitsa taiteilija toistaa ulkoa opettelemaansa tarinaa, kielellä jota ei osaa. Tarina on moldovalaisen naisen kertomus joulusta ja 16 porsaasta, jonka taiteilija kertoo kuin omana muistonaan. 

Taiteilija kohtasi Helsingissä Moldovasta lähtöisin olevan naisen, jonka elämästä videolla kerrottu tarina on peräisin. Opeteltuaan venäjänkielisen kertomuksen taiteilija matkusti teostaan varten Moldovaan 1800 kilometrin päähän, kylään jonne tarinan tapahtumat sijoittuivat noin 60 vuotta aiemmin. Hän toisti oppimansa muutamille kyläläisille, jotka olivat sen valmiit kuuntelemaan. Tarinan kertomisen hetkellä kurinalainen, toistamisen kautta tapahtunut ulkoa opettelu sai vastapainokseen täysin kontrolloimattoman tilanteen.

Teoksessa keskeistä on pyrkimys kontaktiin kielen avulla ja lopulta yhteyden katkeaminen, kun kielen merkitykset eivät kohtaa. “Saatoin sanoa hyvinkin konkreettisen lauseen; porsaita syntyi 16 ja venäjää osaava saa tämän tiedon. Sama kohta puheessa on minulle nousu musta-keltaiselle mäelle, jonka jälkeen tulee tasanko,” Tiina Palmu kertoo. Teoksessa kulkee mukana myös perinteinen sukupolvelta toiselle periytyvä ja yksilöitä muokkaava tarinallinen jatkumo. Näyttelyn nimi Rasskaztšitsa on venäjää ja tarkoittaa tarinankertojaa, jollaisena taiteilija teoksessa näyttäytyy.


Tiina Palmu (s. 1984) on Helsingissä asuva taiteilija ja kuvataiteen maisteri, jonka teokset ovat pääasiallisesti videoinstallaatioita. Usein teosten pohjana toimii taiteilijan opettelema tiukasti rajautunut teko tai taito, joka laajenee symboliksi teon ympäriltä löytyville merkityksille. Tiina Palmun teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä paitsi Suomessa, myös Islannissa ja Ruotsissa. Palmulta on videoteos Päivi ja Paavo Lipposen rahaston kokoelmassa, joka on deponoitu Nykytaiteen museo Kiasmalle. Tulevana kesänä teos on esillä Lipposen säätiön kokoelmanäyttelyssä Salon Dahlmanissa, Berliinissä. Suomen taideyhdistys, Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö ovat myöntäneet apurahaa Rasskaztšitsa-teoksen toteuttamiseen.

Kiitokset Galina Fedorchukille tarinan jakamisesta.

 

3.–26.3.2017
TIINA PALMU
Rasskaztšitsa

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(kuva: Tiina Palmu, stillkuva teoksesta Rasskaztšitsa)