3.–26.3.2017 Tiina Palmu, Rasskaztšitsa

Kuva1

I Tiina Palmus tvåkanalsvideoinstallation Rasskaztšitsa återger konstnären en berättelse som hon lärt sig utantill på ett språk hon inte kan. Berättelsen är en moldavisk kvinnas historia om julen och om 16 grisar, som konstnären berättar som om det var hennes egna minnen.

Konstnären träffade på en kvinna från Moldavien i Helsingfors. Det är ur hennes liv berättelsen i videon härstammar. När konstnären lärt sig den ryska berättelsen reste hon för att göra sitt verk i Moldavien, 1800 km bort, till byn där berättelsens händelser utspelade sig ungefär 60 år tidigare. Hon upprepade det hon lärt sig för några bybor som var beredda att lyssna. I stunden för berättandet fick det disciplinerade utantillärandet, som gjorts genom repetition, en motvikt i den totalt okontrollerade situationen.

Centralt i verket är strävan efter kontakt via språket och slutligen avbrottet i kontakten då språkets betydelser inte sammanfaller. ”Jag kunde säga en mycket konkret mening: det föddes 16 grisar, och den som kan ryska får informationen. Samma del av talet är för mig att bestiga en gulsvart kulle, efter vilken det kommer en slätt.”, berättar Tiina Palmu. Med verket följer också det traditionella, kontinuerliga berättandet, som ärvs från generation till generation och formar individer. Utställningens namn, Rasskaztšitsa, är ryska och syftar på den som berättar en historia – samma roll som konstnären tar på sig i verket.

Tiina Palmu (f. 1984) bor och arbetar i Helsingfors. Hon är konstnär och magister i bildkonst och hennes verk består främst av videoinstallationer. Som utgångspunkt i verken står oftast en kraftigt avgränsad handling eller färdighet som konstnären lärt sig, som utvidgas till en symbol för de betydelser som finns runt omkring handlingen. Tiina Palmus verk har visats på separat- och grupputställningar, förutom i Finland också på Island och i Sverige. Ett av Palmus videoverk finns i Päivi och Paavo Lipponens fonds samling, som deponerats i Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors. Under inkommande vår visas verket på Lipponens stiftelses samlingsutställning på Salon Dahlman i Berlin. Finska Konstföreningen, Centret för konstfrämjande och Alfred Kordelins stiftelse har beviljat stipendier för förverkligande av verket Rasskaztšitsa.

Tack till Galina Fedorchuk för historien.

 

3.–26.3.2017
TIINA PALMU
Rasskaztšitsa

Fotogalleri Hippolyte
Georgsgatan 8–10, innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Ti–fre 12–17, lö–sö 12–16

(bild: Tiina Palmu)