Tiina Palmu Dramatis Personæ 4.6.–2.7.2021

Valokuvagalleria Hippolyte

Dramatis Personæksi kutsutaan kaikkia näytelmässä, novellissa tai muussa narratiivissa esiintyviä hahmoja. Tiina Palmun näyttelyyn muodostuvassa ääniteoksessa näytelmä tai tarina ajatellaan laajemmin erilaisina muotoina, kuten vaikka galleriatila, katu, ajatus tai elämä. Sen hahmoina, Dramatis Personæna, toimivat niin sanat, kielen käyttäjät kuin kaikki ihmismielestä löytyvät lukemattomat roolit. Galleriassa 29 kaiutinta toistaa taiteilijan lukemana kaikki kielitoimiston Internet-sanakirjan listaamat suomen kielen sanat. Kukin kaiuttimista edustaa yhtä alkukirjainta ja niiden kaikkien soidessa yhtä aikaa täyttyy tila ääriään myöten käsitteistä ja merkityksistä, joita syntyy risteillen muistojen, opittujen asioiden ja tilassa sattumalta kuultujen sanaketjujen kautta.

Teoksen kokija voi liikkua tilassa kuunnellen sanojen tulvaa kokonaisuutena tai yrittäen keskittyä tarkemmin tiettyyn äänen lähteeseen. Toisiaan seuraavat sanat vievät pienin muutoksin assosiaatiosta ja mielikuvasta toiseen. Sanamassasta voi näin joko vahingossa kuulla kertomuksellisia sanaketjuja, tai jokin yksittäinen sana saattaa viedä kuulijan johonkin pidempään ajatusten ketjuun. Esimerkiksi öljy-alkuisten sanojen luettelo vie kuulijansa fossiilisista energianlähteistä maalaustaiteen kautta vahakankaisen pöydän ääreen. Teoksen äärella herää yhtäältä uteliaisuus; millaisia sanoja – mitä – onkaan olemassa? Ja toisaalta syntyy oivalluksia; miten eri tavoin ne yhdistyessään reagoivat toisiinsa!

Myös Tiina Palmun edellinen näyttely Hippolytessä käsitteli kieltä merkitysten välittäjänä. Sen videoteoksessa hän opetteli ulkoa ja toisti tarinaa Venäjäksi – kielellä, jota hän ei itse ymmärrä. Merkitysten välittymisen kontrolloimattomuus yhdistää molempia teoksia. Sanoilla on väliä, erityisesti järjestäytyneenä, mutta niiden kaikkien toistuessa samanaikaisesti ne menettävät tutun roolinsa halutun informaation tuottajana ja muuttuvat enemmän symbolin tai kuvan kaltaiseksi. Dramatis Personæ -teoksessa sanat näyttäytyvät raaka-aineeksi tai potentiaaliksi typistyneinä, mutta toisaalta teos paljastaa myös sen, että kaikkia informaation välittämisen tapoja rajoittaa niiden sidonnaisuus aikaan ja paikkaan. Kaikki sanat eivät koskaan yhdisty toisiinsa niiden järjestyksestä johtuen, siinä missä myös sanojen merkitys muuttuu ajan kuluessa.

Tiina Palmu on Helsingissä asuva taiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston kuvataideakatemiasta ja hänen teoksensa ovat pääasiallisesti erilaisia mediainstallaatioita. Usein niiden pohjana toimii Palmun opettelema tiukasti rajautunut taito tai mahdottomalta tuntuva teko, joka laajenee symboliksi sen ympäriltä löytyville merkityksille. Tiina Palmun teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä paitsi Suomessa, myös Islannissa ja Ruotsissa. Hippolytessä hänellä oli yksityisnäyttely edellisen kerran vuonna 2017. Palmulta on videoteos Päivi ja Paavo Lipposen rahaston kokoelmassa, joka on deponoitu Nykytaiteen museo Kiasmalle.

kuva: Tiina Palmu, 2021

Tiina Palmu
Dramatis Personæ

Valokuvagalleria Hippolyte
4.6.–2.7.2021

Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16
Kiinni 25.–27.6.2021

installaatiokuvat: Milla Talassalo