Timo Takala Kuppi kahvia 5.–28.2.2021

Hippolyte Studio

Timo Takalan videoteoksessa Kuppi kahvia päähenkilö valmistaa kupin kahvia; sekä kupin että kahvin. Päivän toimet alkavat ja keskeytyvät, kun aamukahvin juomiseen ei löydy yhtään puhdasta kuppia. Teos kuvaa vaihe vaiheelta uuden kupin syntyprosessin materiaalien metsästyksestä työvälineiden valmistukseen ja lopulta odotettuun palkintoon, kahvin juomiseen.

Kuppi kahvia on nykyihmisen elämänrytmiin suhteutettuna absurdiudessaan humoristinenkin teos, jonka taustalla on kuitenkin suurempia, joskin hyvin arkiseen elämään kietoutuvia kysymyksiä. Kahvikupin syntyprosessi paljastaa jotain suhteestamme esineiden ja materiaalien massatuotantoon, joka vapauttaa suuren osan vuorokautisesta ajankäytöstämme muuhun kuin tarvitsemiemme tavaroiden valmistamiseen. Tämän vapautuneen ajan toki suurin osa meistä kuitenkin myy palkkatuloja vastaan vähintään välillisesti saman massatuotannon mahdollistamiseen, jonka pyöriä pidämme jälleen myös ansaitsemallamme rahalla pyörimässä. Takalan teoksen lähes käsityöläisromanttinen hahmo muuttuukin kulutusyhteiskunnan omituiseksi peilikuvaksi.

Teos ei kuitenkaan haikaile jonnekin nostalgian kultaamaan menneeseen aikaan. Vaikka kameran akkuja ja sähköjohtoja ei näy kuvissa, myös tasapainottelu kameran edessä ja takana – keskittyminen yhtä aikaa kuvaamiseen ja tekemiseen – pitää tekijän jalat tukevasti nykypäivässä. Takala hyödyntää työssään paitsi perinteisiä käsityömenetelmiä, myös tee-se-itse ratkaisuja, joiden jakamisen internet mahdollistaa. Itse tekeminen, materiaalien tuntu ja niiden kautta maailman lapsenomainen tutkaileminen ovat kiinteä osa Takalan taiteellista työskentelyä, jossa perinnetieto ja nykyteknologia yhdistyvät osaksi modernia käsityökulttuuria.

Timo Takala on Turussa toimiva kuvataiteilija, joka käyttää niin kuvanveistoa, käsityötekniikoita kuin performanssia taiteellisessa työssään. Hänen teoksensa ovat usein mittakaavoilla, aikajänteillä ja arkisilla ilmiöillä leikittelevää käsitetaidetta, joissa hän tyypillisesti toteuttaa lähes kaiken itse. Itse tekeminen, työläys ja ajankäyttö muodostuvatkin osaksi hänen teoksiaan materiaalin työstämisen kautta. Hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä ovat olleet Galleria Rajatilassa Tampereella 2020, MUU Studiossa Helsingissä 2018 sekä Poriginal Galleriassa Porissa 2016. Takala on valmistunut Taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta ja suorittanut nykykuvanveiston erikoistumisopinnot Turun taideakatemiassa. www.timotakala.info

Teosta ja näyttelyä ovat tukeneet Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus, Varsinais-Suomen taidetoimikunta


Timo Takala
Kuppi kahvia

Hippolyte Studio
5.2.–28.2.2021
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuvat (yllä ja alla): Timo Takala, stillkuva videoteoksesta Kuppi kahvia, 2021
installaatiokuvat: Milla Talassalo